Conform The Guardian, experții de la Universitatea din Washington au concluzionat faptul că fauna și oamenii sunt forțați în noi habitate în căutarea de adăpost și mâncare, ceea ce creează dezechilibre în modul în care interacționăm cu fauna sălbatică.

Echipa de cercetători din spatele acestui studiu susține că interacțiunile negative au crescut de patru ori în ultimii zece ani, comparativ cu ultimele două decenii de dinainte, iar schimbările climatice sunt principala cauză a acestui lucru.

Astfel, lipsa ploilor și creșterea temperaturilor au fost principalele motive din spatele a 80% dintre conflicte, iar cele mai multe cazuri s-au soldat cu rănirea sau uciderea animalelor (45%), respectiv a oamenilor (43%).

Briana Abrahms, cercetătoare a faunei la Universitatea din Washington, a declarat că „am fost surprinși de faptul că este o situație răspândită la nivel global, acesta este una dintre principalele concluzii ale studiului.

Ea a adăugat faptul că „am putea observa noi conflicte în zone unde acestea nu au avut loc în trecut, dar și faptul că zonele de conflict din trecut ar putea înregistra tot mai multe situații de risc.”

În plus, conflictele dintre oameni și animalele sălbatice este unul dintre marile motive pentru care unele specii înregistrează o scădere a numărului de exemplare sau sunt chiar în pragul dispariției, ceea ce cauzează și alte procese negative în lanțul trofic, avertizează experții.

„Studiul nostru sistematic a dezvăluit o multitudine de sisteme în care conflictele cauzate de schimbările climatice au loc la nivel global”, au declarat oamenii de știință.

Tot ei susțin că trebuie să anticipăm unde aceste conflicte s-ar putea înteți în viitor, astfel încât animalele și oamenii să fie protejați.