Cercetătorii sunt de părere că nu, pentru aceste produse, dar și altele, conțin niveluri alarmante de chimicale ignifuge, care sunt toxice și se pot infiltra în urma procesului de reciclare al electronicelor. Mai mult, aceste substanțe se regăsesc și în jucăriile copiilor, lucru care le face cu atât mai periculoase.
Experții din cadrul programului de mediu al Organizației Națiunilor Unite spun că aceste chimicale sunt adăugate în compoziția maselor plastice, produselor textile, dar și al altor bunuri, pentru a preveni sau îngreuna rata de distrugere a focului. Încă din 1970, atunci când au fost introduse pe piață la nivel comercial, industriile au început să folosească ignifuge organice și anorganice. Cele organice se împart în trei categorii: brom, clor și fosfat.
O mare parte din ignifugele folosite astăzi sunt poluanți permanenți, chimicale periculoase care reprezintă un risc pentru mediu, dar și pentru oameni.
Formele diferite pe care le capătă chimicalele ignifuge
După ce s-a descoperit că au un efect advers nedorit asupra naturii și sănătății oamenilor, o mare parte din chimicalele ignifuge au fost interzise de autorități, dar categoria generală de produse nu a încetat să existe, ci a evoluat. Potrivit Convenției de la Stockholm, atunci când se dovedește că un material are efecte negative asupra ecosistemelor sau sănătății oamenilor, el este interzis la nivel comercial. Dar asta nu îi împiedică pe producători să găsească produse alternative, care poate nu folosesc fix același material, ci un înlocuitor care poate fi cel puțin la fel de periculos, fenomen cunoscut drept înlocuiri regretabile.
Substanțele ignifuge se regăsesc într-o varietate de produse pe care le folosim zilnic și care pot intra ușor în contact cu focul, cum ar fi covoarele, perdelele, dispozitivele electrice și electronice, dar și ustensilele de bucătărie. Totodată, ele sunt folosite și în sectoarele auto și cel al construcțiilor din același motiv. Doar în 2017 planeta a folosit circa 2.25 milioane de tone de chimicale ignifuge, piață care a fost estimată la 8.39 miliarde de dolari.
Potrivit CNN, unul dintre produsele care conține chimicale ignifuge este tăvița pentru sushi, care poate conține până la 11.900 de părți per milion de substanțe ignifuge, mai exact decabromodiphenyl ether sau decaBDE. Oamenii care consumă cantități mari din acest compus chimic au un risc cu 300% mai mare de a dezvolta o formă de cancer decât cei care îl consumă în cantități mici.
Deși el a fost interzis de autoritățile americane în 2021, acest produs a fost descoperit în 70% din mostre, iar nivelurile respective au fost de 5-1.200 de ori peste limita tolerată de Uniunea Europeană.
Toxicologul Linda Birnbaum, fost director în cadrul National Institute for Environmental Health Sciences and the National Toxicology Program, a declarat că „este cu atât mai îngrijorător cu cât am descoperit ignifuge care nu ar mai fi trebuit să fie folosite. Nu recomand plastic negru pentru containerele alimentare sau jucării care conțin astfel de mase plastice”, explică aceasta.
Efectele periculoase ale chimicalelor ignifuge
Substanțele ignifuge sunt periculoase pentru om, dar și pentru mediu. Dincolo de cancer, aceste chimicale au fost asociate cu dereglări ale sistemului reproducător, neurologic, dar și cu tulburări comportamentale. S-a descoperit că și fauna, flora, solul și organismele care trăiesc în acest mediu pot fi sever afectate de aceste substanțe, mai ales mamiferele.
Asta pentru că ignifugele prezintă un risc crescut de bioacumulare și biomagnificare, dar totodată, ele pot fi transportate foarte ușor pe distanțe lungi. Inhalarea și consumul pe cale orală sunt de departe cele mai comune moduri în care ne putem contamina cu aceste substanțe.
Și dispozitivele electronice sunt unele dintre produsele populare care conțin ignifuge pentru prevenirea incendiilor. Canapelele și scaunele de birou sunt fabricate și ele cu chimicale ignifuge, deci aceste substanțe sunt comune în produsele pe care le avem în și pe lângă gospodărie.
Erich Shea, director of product communications în cadrul North American Flame Retardant Alliance, a declarat că „utilizarea ignifugelor în electronice și electrocasnice a jucat un rol foarte important în reducerea riscurilor asociate cu incendiile apărute în urma operării acestor dispozitive. Reciclarea componentelor electronice este un element cheie al economiei circulare și ne ajută să conservăm resursele, dar și să reducem impactul pe care îl au deșeurile din plastic.”
Cum se pot proteja consumatorii de chimicalele ignifuge
Primul lucru pe care să îl faci dacă vrei să scapi de chimicalele ignifuge din casă sau să eviți să cumperi astfel de produse este să verifici etichetele. Etichetele jucăriilor, ustensilelor de bucătărie, electronicelor, dar și ale altor produse care ar putea conține aceste chimicale.
Te va ajuta mult să îți cureți în mod regulat casa, mai ales să ștergi praful și să aspiri podelele, dar și să te speli pe mâini des, pentru că astfel, vei evita contaminările accidentale.
„Înlocuiți-vă ustensilele de bucătărie din plastic cu alternative din oțel sau folosiți modele fără plastic pentru a reduce expunerea la aceste substanțe”, spune Megan Liu, cercetător și legislator în cadrul grupului de mediu Toxic-Free Future.
Evită reutilizarea containerelor alimentare de unică folosință pe care le primești la livrări, pentru că este foarte probabil ca acestea să conțină substanțe ignifuge. Mai bine cumpără-ți alternative din sticlă, rezistente la căldură, care sunt mult mai sigure de folosit pe termen lung.
Experții spun că, deși nu putem elimina complet chimicalele ignifuge, ce putem face este să limităm expunerea la acestea dacă alegem produse alternative.
Comentezi?