Potrivit Electrive, minarea la scară largă va fi posibilă în câțiva ani, iar oficialii LKAB spun că dimensiunea zăcămintelor ar putea cumula circa un milion de tone de metale rare.

Locul despre care este vorba se află în apropierea celui mai nordic oraș din Suedia, anume Kiruna, și ar putea fi cel mai mare depozit de astfel de minereuri din Europa.

Jan Moström, CEO-ul LKAB, a declarat că „acesta este cel mai mare depozit de metale rare cunoscut din această regiune a lumii și ar putea deveni o piatră de temelie semnificativă pentru producția de materie primă necesară pentru tranziția verde.”

„Ne confruntăm cu o problemă de aprovizionare. Fără mine, nu putem avea mașini electrice”, a adăugat acesta.

Totodată, în 2022 a fost descoperită a doua cea mai mare rezervă de metale rare din lume în Turcia. Noile rezerve pot asigura un flux important de materiale pentru industria auto producătoare de mașini electrice.

Oficialii LKAB susțin că, din cauza reglementărilor din industrie și a avizelor necesare, ar putea dura între zece și 15 ani pentru ca operațiunile de excavare a resurselor să înceapă.

Metalele exacte și cota lor din mină sunt încă necunoscute, însă compania va investiga mai departe noile depozite de metale rare.