Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, instalat în cadrul unui parc eolian operațional de 50 MW.
Unitatea de stocare pusă în funcțiune are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h), este construită de către Monsson, printr-un proiect aflat în curs de brevetare și folosește baterii de producție autohtonă.
Această primă etapă este doar una din cele trei etape care vor constitui un total de 216 MWh, capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul acestui an în același loc.
Conceptul fiind modular și pretabil pentru soluții de stocare de mari capacități, utilizează cele mai noi tehnologii de monitorizare și siguranță, pentru acest tip de produse.
Software-ul de monitorizare și control este creat de echipa Monsson și este utilizabil atât pentru Sistemul de stocare, cât și pentru trading-ul de energie.
Soluția Monsson folosește baterii de producție autohtonă, produse de compania românească Prime Batteries Technology.
Unitatea de stocare va fi încărcată cu energie produsă de parcul eolian existent în operare de 50 MW, cu energie fotovoltaică produsă de Parcul fotovoltaic Gălbiori 2 de 35 MW aflat în construcție și care va fi conectat la rețea în 2024, cât și de la rețeaua națională, când nu este vânt sau soare.
Controlul proiectului hibrid este total automat, de la distanță, fără personal operațional local și va funcționa în sistem integrat, prin software-ul propriu dezvoltat de Monsson.
”Investiția este realizată din surse proprii și a fost inițiată cu scopul de a reduce volatilitatea producției de energie regenerabilă din portofoliul propriu și ca ajutor pentru echilibrarea SEN. Astfel, unitatea de stocare va ajuta în final la creșterea gradului de penetrare a energiilor regenerabile în România și la reducerea costurilor cu energia pentru consumatorii finali, testând funcționalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalațiilor de stocare atașate surselor de producere a energiei regenerabile. Dorim să promovăm astfel de soluții atât în România, cât și peste tot în Europa,” a spus Sebastian Enache, membru al board-ul Monsson.
”Este esențial ca tranziția spre energie regenerabilă să fie realizată într-un mod sustenabil. Intermitența reprezenta o problemă care trebuie adresată și rezolvată, pe cât posibil, la sursa care o generează. Aici, Prime și-a asumat încă din anul 2016, rolul de furnizor de soluții. În piață, suntem identificați ca producător de baterii, însă business-ul nostru principal este furnizarea de soluții de stocare în baterii litiu-ion. Am găsit o sinergie cu Monsson, deoarece experiența lor în industria energiei regenerabile a condus la proiecte precum cel din parcul Mireasa," a explicat Vicențiu Ciobanu, directorul general al Prime Batteries Technology.
Prezentă de peste 17 ani în piața de energie regenerabilă din România, Monsson a devenit furnizorul principal de energie electrică din surse regenerabile, printr-un portofoliu de peste 5GW de proiecte eoliene și fotovoltaice.
Compania furnizează servicii la cheie pentru proiectarea, dezvoltarea, construcția și operarea proiectelor care produc electricitate din surse regenerabile de energie și construcția și operarea soluțiilor de stocare a energiei în baterii.
Prime Batteries este una dintre cele mai importante companii locale active în baricarea bateriilor de Li-Ion pentru stocarea energiei electrice.
Compania deține o capacitate de producție de baterii Li-Ion de 2.3GWh/an în București, fiind integrată vertical inclusiv în producția celulelor li-ion. În anul 2023, Prime Batteries Technology a pus în funcțiune peste 65MWh de baterii în România, majoritatea în aplicații cu energie regenerabilă.
Comentezi?