Potrivit The Guardian, emisiile de carbon, precum cele provenite de la mașini, pot cauza mutația celulelor aflate în plămâni și le pot transforma în unele canceroase.

Descoperirile recente au fost făcute după ce mai mulți nefumători au început să dezvolte această boală când nu ar fi trebuit, în baza obiceiurilor zilnice.

Profesorul Charles Swanton de la Francis Crick Institute a declarat că „riscul apariției cancerului la plămâni din cauza poluării aerului este mai mic decât la fumători, însă nu putem controla ceea ce respirăm.”

„La nivel global, mai mulți oameni sunt expuși la niveluri nesigure de poluare a aerului decât la chimicalele toxice ce se regăsesc în țigări, iar noile date arată importanța rezolvării problemelor legate de sănătatea climei cu îmbunătățirea sănătății oamenilor”, a adăugat el.

Fumatul este în continuare considerată cauza principală a deceselor cauzate de cancerul pulmonar, însă în 2019 la nivel global, 300.000 de decese au fost atribuite expunerii la poluarea aerului (particule PM 2.5).

Totuși, cercetătorii nu înțeleg cum pacienții care nu fumează dezvoltă cancer pulmonar, întrucât prin fumat, oamenii își provoacă singuri mutații ale ADN-ului, lucru care cauzează apariția bolii.

Pentru nefumători, comportamentul nu este același, explică Swanton: „clar acești pacienți dezvoltă boala fără aceste mutații, deci trebuie să se întâmple altceva.”

„Poluarea aerului este asociată cu cancerul pulmonar, însă oamenii au ignorat-o în mare parte din cauza faptului că mecanismele din spate nu erau clare”, a adăugat el.

Testele recente demonstrează cum celulele aflate în plămâni pot fi modificate dacă sunt expuse la particule PM 2.5.

„Este un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul poluării asupra sănătății oamenilor. Dacă vrem să schimbăm în bine starea noastră de sănătate, va trebui să schimbăm starea de sănătate a climei mai întâi”, a adăugat Swanton.

Profesorul Allan Balmain, specialist oncolog la Universitatea din California, San Francisco, a adăugat faptul că „atât poluarea aerului cât și fumul de țigări conțin substanțe care facilitează apariția bolii. Acest lucru este cunoscut încă din anii '60 însă a fost ignorat, întrucât toată lumea s-a concentrat pe mutații.”

„Companiile producătoare de tutun susțin că fumătorii ar trebui să se reorienteze către vaping, deoarece acest lucru ar reduce expunerea la factorii de mutație, iar riscul de a dezvolta cancer dispare.”

„Acest lucru nu este adevărat, întrucât celulele noastre se vor modifica oricum și există studii care demonstrează faptul că vapingul are același efect ca și fumatul asupra plămânilor”, a adăugat el.