Vom începe acest clasament cu una dintre cele mai vechi și bine-cunoscute mașini hibrid de oraș, respectiv Toyota Yaris Hybrid. Această mașină de oraș a fost trecută pe un sistem parțial electric în anul 2012, când era una dintre puținele de acest fel din segmentul ăsta. Astăzi e dificil să găsești o mașină care să nu îți ofere un sistem hibrid ca opțiune, dar la vremea aceea, era un lucru mare pentru un vehicul atât de mic.
Dar de ce e Yaris ideal pentru oraș? În primul rând, e o mașină mică, dar care nu sacrifică prea mult pe partea de spațiu, mai ales la pasagerii din spate și în portbagaj. Poți pune acolo până la 286 de litri în ce privește volumul, destul de decent, având în vedere cât de mică este mașinuța, care e bună și la drumuri mai lungi, pentru că are motorul de 1.5 litri în trei cilindri aspirat natural, care fiind Toyota, nu o să te lase în drum prea curând.

Două alternative, dacă vrei ceva mai mare, dar care să fie în continuare bun de oraș, este Yaris Cross sau fratele mai de bogați, Lexus LBX. Acestea sunt SUV-uri de oraș, care merg foarte bine și pe străduțe înguste. Au același sistem de propulsie și oferă un consum similar, dar sunt mai bune la drum lung, pentru că au puțin mai mult spațiu, dar sunt utile și dacă e vorba de ceva off-road mai lejer.
La 22.000 de euro cât e cel mai ieftin Yaris Hybrid în România, e o ofertă bună care oferă fiabilitate bună, consum foarte bun (3.9/100 declarat) și este o mașină ușor de manevrat în oraș.
Un hibrid mai accesibil de oraș
Dacă nu ai chiar 22.000 de euro de dat pentru o mașină hibrid, poți opta pentru ceva puțin mai ieftin și cu un motor chiar mai bine echilibrat. Renault Clio E-Tech Hybrid 140 este o adiție bună și recentă pe piață. Este puțin mai mare decât Yaris, dar are mai mult spațiu pentru pasageri și în portbagaj, la 390 de litri.
În plus, combinația de motorizări oferă mai multă putere aici, cu un motor pe benzină de 1.6 litri în 4 cilindri, cu o putere combinată de până la 140 de cai putere. Consumul e puțin mai mare aici, la 4.2 litri la suta de kilometri, dar și puterea trebuie să vină de undeva.
Oricum, la 20.900 de euro, Clio este un pretendent bun pentru titlul de hibrid pentru oraș, care poate fi bun și pentru concedii mai lungi. Fiabilitatea nu va bate Toyota, dar designul mai futurist și spațiul mai mare ar putea fi potrivite pentru anumiți șoferi.

Dacă ai ceva mai mulți bani și îți dorești ceva încă și mai mare, care să fie în continuare compact, dar și niște materiale mai bune, atunci Volkswagen Golf ar putea fi alegerea potrivită.
Golf-ul hibrid pleacă cu motorizare mild-hybrid, care mie unul nu prea îmi place, pentru că nu îți oferă nici economia unui hibrid complet și nici nu te ajută să reduci emisiile prea tare. Motorul termic trebuie să stea pornit mereu oricum, mai puțin când parchezi, astfel că mașina nu pleacă niciodată doar cu electric.
Oricum, cel mai ieftin Golf Mild Hybrid din România pleacă de la puțin peste 25.000 de euro și are un motor pe benzină de 1.5 litri eTSI în 4 cilindri și 115 cai putere. Următorul pas se numește la fel, dar costă cu aproape 3.000 de euro mai mult, asta pentru că și puterea urcă până la 150 de cai.
Dar dacă vrei un hibrid complet și nu un mild, Golf-ul nou este disponibil și ca plug-in hybrid, dar trebuie să îl încarci chiar tu, dacă vrei curent în baterii. Față de un full hibrid, plug-in-ul nu se încarcă singur atunci când merge motorul termic, dar avantajul este că autonomia este mai bună pe modul electric, iar viteza maximă pe care mașina o poate atinge este și ea mai mare.

Prețul s-ar putea să nu te prea încânte, pentru că Golf PHEV pleacă de la aproape 40.000 de euro, deci accesibil nu e, dar duce puterea sistemului la 204 cai putere. Portbagajul la Golf e puțin mai mic decât la Clio, fiind de 381 litri, dar rămâne în continuare decent, iar confortul ar trebui să fie oricum mai bun decât pe Renault, mai ales la drum lung.
Încă una din Japonia
Îți place jazz-ul? Mie da, dar nu e vorba de muzică aici, ci de o japoneză, pe numele ei Honda Jazz. Honda este unul dintre producătorii japonezi cunoscuți nu neapărat pentru fiabilitate, deși fac mașini bune, dar mai ales pentru sportivitatea lor la bani relativi puțini.
Cu un preț de pornire de puțin sub 27.000 de euro, Jazz nu este ieftin, pentru că Honda are un cost ceva mai măricel, dar și calitatea este ceva mai bună decât la Yaris. Tot modelul Honda e și mai mare, deși e o diferență aproape insesizabilă pe drum, dar vine cu un motor tot de 1.5 litri, în 4 cilindri de data asta, care produce 122 de cai putere. Deci, nu cu mult peste Toyota Yaris, dar spațiul la interior este mai generos, iar portbagajul a mai crescut și el nițel. Astfel, Jazz este mai bun la drum lung și pentru concedii, cu un motor mai echilibrat și spațiu mai bun, dar se descurcă în continuare și pe străzi, fără probleme.

Consumul de 4.7 la sută se datorează probabil puterii mai mari și a cilindrului în plus, dar și a greutății mai crescute.
Acestea sunt o parte dintre mașinile hibrid de oraș care ne-au atras nouă atenția, dar și care credem că ar fi bune pentru concedii sau drumuri mai lungi, din când în când. Mai sunt sigur și altele și încă și mai multe vor apărea pe piață, deci înainte să faci o achiziție, interesează-te bine la dealerul tău preferat despre oferta din segment.
Comentezi?