Potrivit AZO Cleantech, arborele de pâine poate fi rezistent la schimbările climatice care ar putea apărea în viitor și ar putea fi un fruct potrivit pentru zonele grav afectate de aceste schimbări, potrivit cercetătorilor de la Northwest University.

Daniel Horton, profesor la Northwest University, autor principal al studiului, a declarat că „arborele de pâine este o specie neutilizată și neglijată care este destul de rezistentă la schimbările climatice care ar putea avea loc.”

Arborele de pâine este asemănător cartofului, în sensul în care conține amidon și nu are semințe.

Totodată, acest fruct este un aliment foarte nutritiv, întrucât este bogat în minerale, vitamine și fibre.

Oamenii din zonele native ale acestui arbore l-au consumat de mii de ani sub diverse forme, fie gătit la aburi, fript sau prăjit, printre altele.

Nyree Zerega, expert în arborele de pâine și director al Program in Plant Biology and Conservation, a declarat că „arborii de pâine pot trăi zeci de ani și pot furniza o cantitate importantă de fructe în fiecare an. În unele culturi, este o tradiție să plantezi arbori de pâine atunci când se naște un copil pentru a te asigura că el va avea suficientă mâncare pentru tot restul vieții.”

Cercetătorii au studiat modul în care schimbările climatice ar putea arăta în 2060 și 2080 și au determinat că și în cazul în care emisiile ar crește, ceea ce este improbabil, potrivit lor, arborele de pâine tot ar putea fi cultivat și relativ neafectat de aceste schimbări.

Experta Lucy Yang a declarat că „în ciuda faptului că schimbările climatice vor produce schimbări majore în zona tropicală, ele nu vor afecta foarte tare arborele de pâine și abilitatea lui de a crește.”

Dat fiind faptul că arborele de pâine este un copac, el are multe beneficii comparativ cu culturile de orez sau de soia, cum ar fi faptul că nu trebuie să fie replantat în fiecare an și are nevoie de mai puțină apă pentru a crește.

De asemenea, el poate capta emisii de carbon pe întreaga durată de viață, asemănător altor copaci.