Conform Euronews.green, experții din cadrul startup-ului britanic Bactery folosesc bacterii care trăiesc în sol pentru a produce energie verde ce poate fi utilizată pentru diverse aplicații. Bateriile reîncărcabile din sol ar putea fi implementate peste tot și să ofere energie la orice oră din zi.

Fondatorii companiei speră ca aceste soluții să le permită fermierilor să aibă culturi mai productive, reducând în același timp impactul pe care îl au asupra planetei. Cum funcționează sistemul? Electrozii pe bază de carbon sunt amplasați în pământ și conectați la un circuit extern, ceea ce le permite unor microorganisme să genereze energie în timp ce consumă nutrienți.

Sistemul poate fi conectat la sisteme de stocare a energiei, astfel încât energia generată să poată fi utilizată la o dată ulterioară.

Dr Jakub Dziegielowski, care a participat la dezvoltarea sistemului, spune că „această cercetare ne-a permis să dezvoltăm soluții care simulează și controlează procese selective în pământ, ceea ce ne permite să maximizăm cantitatea de energie pe care o putem extrage și să susținem producția continuă de energie de-a lungul mai multor ani.”

În următoarele 12 luni, echipa companiei va perfecționa această tehnologie, sperând să o poată produce în serie începând cu anul 2026.

Profesoara Mirella Di Lorenzo, unul dintre directorii din cadrul Bactery și cercetătoare în cadrul Universității Bath, a declarat că „sunt încântată să văd faptul că această companie face o schimbare în bine în agricultură, dar și în alte sectoare.”

Bateriile alimentate de bacterii din sol pot avea o durată de viață de până la 25 de ani fără mentenanță și pot avea un cost per bucată de 30 de dolari.