Potrivit Reuters, studiul realizat pe baza poluării a înregistrat date din aproape 6.500 de orașe de pe glob și a demonstrat că în unele regiuni poluarea aerului a crescut din nou, după ce a înregistrat o scădere în timpul pandemiei de COVID-19.

OMS recomandă ca indicele anual de particule de fum, cunoscut și drept PM2.5 (Particule în suspensie - PM2.5 - sunt particule mici care pot provoca probleme de sănătate, iar în concentrații mari, pot reduce vizibilitatea n. red.) nu trebuie să depășească 5 micrograme pe metru cub, sugerând că și concentrațiile reduse pot prezenta un risc pentru sănătate.

Potrivit datelor colectate de IQAir, o companie elvețiană specializată în calitatea aerului, doar 3.4% dintre orașele evaluate au respectat standardele PM2.5, în vreme ce 93 dintre ele au depășit și de 10 ori nivelul recomandat.

Christi Schroeder, cercetător specializat în calitatea aerului la IQAir a declarat că „sunt multe țări care fac eforturi mari pentru a reduce poluarea. China a înregistrat în trecut numere mari, dar continuă să le reducă în timp. Însă sunt anumite locuri în lume unde situația se înrăutățește.”

Datele arată că nivelul de poluare din India au crescut în 2021, New Delhi fiind cea mai poluată capitală din lume.

Bangladesh a fost clasată ca fiind cea mai poluată țară din lume, iar Chad, țară aflată în Africa, a ocupat poziția a doua, țările de pe continentul african fiind incluse pentru prima dată în raport.

China și-a îmbunătățit calitatea aerului și a trecut pe locul 22 în 2021, cu un nivel de particule de 32.6 micrograme, comparativ cu anul precedent, când a ocupat locul 14 în topul celor mai poluate țări din lume.

Cele mai poluate trei orașe din lume sunt Bhiwadi și Ghaziabad în India, și Hotan, oraș aflat în vestul Chinei.