ESG Today scrie că runda de finanțare le-a depășit așteptările oficialilor Aira, care au avut ca obiectiv inițial 85 de milioane de euro. Aira este un startup fondat în 2022 în Suedia care oferă soluții energetice sustenabile pentru încălzirea locuințelor folosind energie electrică. O pompă de căldură de înaltă eficiență se află pe lista companiei de produse în dezvoltare.

Pompele de căldură sunt dispozitive care folosesc o tehnologie similară celei pe care o utilizează frigiderele sau aparatele de aer condiționat, ceea ce înseamnă că extrag energia de la o sursă de căldură, cum ar fi aerul, energia geotermală sau apa. Folosind căldura respectivă, pompa o amplifică și o trimite printr-un sistem de țevi și conducte în toată clădirea.

Oficialii Aira susțin că adoptarea pompei lor de căldură pe bază de aer în locul unui boiler poate reduce costurile pentru încălzire cu până la 40%, respectiv amprenta de carbon asociată cu funcționarea sistemului cu 75%. În plus, dacă este utilizată energia regenerabilă, amprenta de carbon poate fi redusă la zero.

Echipa startup-ului suedez vrea să utilizeze fondurile pentru a se extinde pe noi piețe europene, printre care Italia și Germania. Totodată, oficialii companiei au anunțat și un grant de 15 milioane de euro din partea guvernului polonez pentru construirea unei fabrici de ultimă generație destinată producției pompelor de căldură.

Martin Lewerth, CEO-ul Aira Group, a declarat că „finalizarea rundei de finanțare Series B ne oferă suficient capital pentru a ne putea extinde platforma la nivel european, lucru care va ajuta la reducerea emisiilor, dar și a costurilor pentru facturile la încălzire.”