Potrivit The Guardian, aparatele de aer condiționat sunt responsabile pentru aproximativ o cincime din curentul electric pe care îl consumăm la nivel global.

O bună parte din energia electrică provine de la centrale pe bază de gaz sau cărbuni, iar acestea la rândul lor contribuie la emisiile care sunt eliberate în atmosferă și la încălzirea globală.

Ce este mai rău este că aparatele de climatizare pot elibera agenți termici cu hidrofluorocarbon, printre care se numără și R32, acestea fiind gaze cu efect de seră ce pot fi de mii de ori mai puternice decât dioxidul de carbon și pot fi prezenți în atmosferă până la 20 de ani.

O companie care își dorește să rezolve aceste probleme este Barocal, un producător care oferă soluții de refrigerare cu zero emisii de carbon.

Pentru a-și putea îndeplini misiunea, firma a obținut o finanțare de 1.3 milioane de lire sterline pe care plănuiește să o folosească pentru a-și comercializa tehnologiile care ar trebui să reducă emisiile de carbon ale aparatelor de răcire.

Noua tehnologie poate fi folosită și pentru dispozitivele de încălzire, iar Barocal vrea să o implementeze atât pentru aparatele de uz casnic, cât și pentru cele de uz industrial.

Soluția companiei se bazează pe componente solide care-și pot schimba temperatura în loc să folosească agenți de refrigerare, ceea ce ar trebui să fie o alternativă mai economică și mai eficientă.

Dr. Xavier Moya, co-fondator al Barocal, a declarat că „încălzirea și răcirea sunt responsabile pentru 38% din emisiile de carbon ale Marii Britanii. Așadar, angajamentul guvernului de a le reduce cu 78% până în 2035 presupune faptul că este o nevoie tot mai mare de sisteme de încălzire cu emisii reduse de carbon.”

„Alternativele curente, precum boilerele cu hidrogen sau pompele de căldură tradiționale sunt scumpe și nu reprezintă o soluție practică pentru multe domicilii. Pompa de căldură revoluționară dezvoltată de Barocal, bazată pe tehnologie care nu presupune comprimarea vaporilor, ar putea fi o alternativă economică și prietenoasă cu mediul pentru sistemele de încălzire domestice și cele industriale, dar și pentru aparatele de aer condiționat și frigidere”, a adăugat el.