Potrivit Space Daily, noul dispozitiv reprezintă munca unei echipe de cercetători de la Pacific Northwest National Laboratory, iar carbonul captat va fi convertit în metanol, un produs chimic foarte util și popular în mai multe industrii.

Chimistul de la PNNL, David Heldebrant, șeful echipei de cercetători care a dezvoltat tehnologia respectivă, a declarat că „în loc să extragem petrol din pământ pentru a fabrica aceste chimicale, vom încerca să facem acest lucru cu ajutorul dioxidului de carbon captat din atmosferă sau de la centralele pe cărbuni, astfel încât să îl transformăm în ceva util.”

„Menții carbonul în viață, ca să spun așa, deci nu îl scoți din pământ pentru a-l folosi o dată și gata. Încercăm să reciclăm dioxidul de carbon așa cum încercăm să reciclăm și alte lucruri, precum sticla, aluminiul sau plasticul”, a adăugat el.

Solventul recent dezvoltat poate fi implementat în centralele pe gaz sau cărbuni, printre alte clădiri cu amprentă ridicată de carbon, și reușește să capteze emisiile înainte ca acestea să fie emise, convertindu-le în chimicale utile, cum ar fi metanolul.

Am scris recent despre cum tehnologiile de captare ale carbonului reprezintă o prioritate pentru reprezentanții industriilor și despre cum trebuie să le folosim alături de tehnicile naturale de captare a carbonului pentru a ne atinge obiectivele climatice.

În prezent, echipa de la PNNL încearcă să optimizeze acest sistem și să se asigure că acesta poate fi scalat la prețuri competitive, ceea ce ar putea dura câțiva ani.