La nivel global sunt o serie de țări care folosesc taxarea emisiilor de dioxid de carbon pentru a le ajuta să atingă planurile privind tranziția la economii neutre din punct de vedere climatic.

Potrivit unui raport dat publicității de Banca Mondială și citat de Reuters, în acest moment există la nivel mondial 68 de instrumente care reglează prețul carbonului, comparativ cu 64 în urmă cu un an. Acestea acoperă peste 23% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Pentru ca lumea întreagă să poată menține încălzirea globală sub nivelul de 2 grade celsius, prețul pe tonă de carbon ar trebui să varieze între 50 și 100 de dolari până în 2030. În acest moment, prețul per tonă este de circa 77 de dolari.

Totuși, alte cercetări arată faptul că pentru a ține sub control schimbările climatice, întreaga lume va trebui să meargă mai departe de reducerea emisiilor de dioxid de carbon și să taie și din poluanți mai puțin cunoscuți, precum protoxidul de azot, care, la rândul lui, joacă un rol important în încălzirea planetei.

În ultimul an, peste 100 de țări s-au angajat să taie cu 30% până în 2030 emisiile de metan, un alt gaz care contribuie la efectul de seră și care poate reține căldura mult mai mult decât dioxidul de carbon. Dar, tot o bună parte din acele țări încă nu au precizat și cum vor realiza ceea ce și-au propus.