Data trecută am menționat în trecere emisiile de carbon, dar nu am explicat în detaliu, so I owed you one. Ca să mă revanșez, în lista pregătită astăzi aruncăm un ochi mai amănunțit la 5 termeni despre tipuri de emisii.

1. Emisii

Să începem cu începutul. Emisiile sunt substanțe care ajung în aer și care sunt măsurate după nivelul de concentrație în atmosferă. Câteva astfel de gaze sunt vaporii de apă, dioxidul de carbon sau metanele.

2. Emissions Trading Scheme (ETS)

ETS-ul este o unealtă care pune un preț pe cantitățile de gaze emise în aer cu scopul de a le reduce. Bringing the best out of capitalism!

3. Carbon emission

Easy peasy! După cum sugerează și numele, emisiile de carbon se referă la emisiile de dioxid de carbon care ajung în aer și este un termen folosit adesea pentru a se referi la toate gazele cu efect de seră (Okay… I owe you another one.)

4. Scope 1, 2 and 3 emissions

Emisiile de carbon sunt împărțite în trei categorii numite ”scopes” sau mai pe românește ”domenii”, de către Greenhouse Gas Protocol.

Domeniul 1 se referă la emisiile direct de la sursă, fie deținute sau controlate de o organizație.

Domeniul 2 sunt emisiile din energia cumpărată pe care o organizație o folosește, spre exemplu căldura, electricitatea sau aburul.

Domeniul 3 acoperă toate emisiile indirecte ale unei activități sau organizații, dar care sunt generate din surse pe care nu le pot controla. Te poți gândi la zboruri sau călătorii de business aici.

5. Decarbonizare

Decarbonizarea se referă la, ei bine, la procesul de reducere a intensității de carbon din atmosferă, în special gazele arse de combustibili fosili, termen pe care ți-l amintești de data trecută, nu-i așa?

Dacă ai știut, mă bucur, dar dacă ai un lapsus, îți poți îmbunătăți memoria aici.

Done! Acum ești aproape un expert în emisii!