Potrivit Euronews.green, aceasta este propunerea unui grup de arhitecți din Islanda, conduși de Arnhildur Pálmadóttir de la s.ap architects, care își va prezenta anul viitor proiectul, numit Lavaforming. Echipa caută în prezent modurile inovatoare prin care lava ar putea fi transformată într-un material de construcții util.

Arhitecta explică faptul că, dacă ar fi transformată într-un material de construcții, lava ar putea fi „capabilă să reducă emisiile din atmosferă prin întrebuințarea ei ca material de construcții.”

Pálmadóttir adaugă faptul că „în povestea noastră, plasată în anul 2150, vom fi învățat să recuperăm resursele generate în urma erupțiilor vulcanice, așa cum am făcut cu cele geotermale în urmă cu 200 de ani. Principalul scop al tehnologiei Lavaforming este să demonstrăm faptul că arhitectura poate fi tehnologia care să ne permită să regândim un viitor sustenabil, cu ajutorul inovației.”

Tot ea spune că fluxul de lavă provenit de la o singură erupție poate fi suficient pentru a ne permite să ridicăm un oraș întreg, fără a fi nevoie să minăm materialele necesare, proces care ar atrage după sine emisii de carbon suplimentare.

„Având în vedere circumstanțele în care ne aflăm în prezent, trebuie să îndrăznim să gândim în moduri noi și să găsim noi resurse”, explică ea.