Ce este un NFT?

NFT-urile, sau non-fungible token, sunt token-uri care reprezintă un activ digital sau fizic, cum ar fi o piesă de artă, muzică, sau o proprietate și conține informaţii pe care o monedă crypto normală, cum ar fi Bitcoin, nu le-ar avea. NFT-urile pot fi folosite pentru a autentifica aceste active digitale şi alte piese de colecţie, conform Capital.com.

Cu toate că există încă din 2015, acestea au prins avânt în 2020 și rulează pe contracte smart pe un blockchain (un tip special de baze de date care sunt organizate în blocuri și care sunt aranjate cronologic și securizate prin criptografie; N.red.) cum ar fi Ethereum.

Cum consumă un NFT energie și resurse?

NFT-urile consumă energie când sunt minted (procesul de punere în circulație al unui NFT, nume inspirat de procesul tradițional de “a bate monedă”), cumpărate, vândute și stocate. Procesul se întâmplă astfel, conform Investopedia:

Procesul de minting se întâmplă când creatorul NFT-ului încarcă imaginea pe un blockchain, care stochează informația și o tokenizează (procesul de a genera o cheie publică și una privată pentru a accesa un portofel de valută crypto). Apoi, NFT-ul poate fi listat pentru licitație pe piață cu un preț inițial.

Când este cumpărat, se inițiază o tranzacție blockchain, unde proprietarul NFT-ului este schimbat de la vânzător la cumpărător. Stocarea acestui asset este făcută off-chain, în sisteme precum IPFS (interplanetary file system).

Câte resurse sunt folosite zilnic pentru NFT-uri?

Grupul de promovare al mediului 8 Billion Trees a estimat că este nevoie de cinci copaci care să compenseze pentru emisiile de carbon pentru fiecare NFT.

Cu toate că este aproape imposibil să stabilim cu precizie daunele ecologice, putem estima emisiile de carbon pe care un NFT le are, conform TechTarget. De exemplu, o singură piesă de artă pe Ethereum consumă echivalentul la 100 kg de dioxid de carbon, adică un zbor cu avionul de o oră.

Artistul Digital Memo Akten a analizat peste 18.000 de NFT-uri și a realizat că media de emisii de carbon ale unui NFT sunt egale cu mai mult de o lună de energie electrică folosită de o persoană din Uniunea Europeană.

Chiar dacă unele NFT-uri pot avea valoare de piață, ultimii ani au văzut un aflux mare de proiecte de slabă calitate, pe măsură ce tehnologia e devenit accesibilă. Cifrele menționate mai sus pot fi corelate și cu faptul că în mai 2022 au existat 19 miliioane de tranzacții cu NFT-uri, în timp ce în 2021 au fost 225 de milioane. Așadar, putem compara aceste cifre cu faptul că pentru un NFT avem nevoie de 5 copaci.

Impactul tehnologic asupra mediului înconjurător este similar cu cel al revoluției industriale, iar acest progres rapid, precum centrele de date interne sau de crypto mining, marchează extinderea daunelor asupra mediului la un nivel alarmant.