Climate tech se referă la tehnologii care sunt axate pe reducerea emisiilor de carbon sau care adresează impactul încălzirii globale.

Iată câteva startup-uri europene cu soluții care protejează mediul pe care ar trebui să le urmărim în 2022.

Klima – este un startup fondat în 2019 în Berlin. A primit o investiție seed în valoare de 5,1 milioane de euro în 2021, iar aplicația reaiizată de Klima ajută utilizatorii să-și calculeze amprenta de carbon și să o reducă.

Volta Trucks – este un startup suedez ce construiește camioane electrice folosite mai ales pentru distribuție în orașe. Astfel, accidentele și, mai ales, emisiile de carbon ridicate ale camioanelor care fac distribuția alimentelor în magazine, de exemplu, sunt reduse. Volta Trucks a fost fondat în 2019 și a strâns până acum 60 de milioane de euro în finanțări.

Zolar – un startup german fondat în 2016 și care a strâns până acum 59 de milioane de euro, cel mai recent primind în noiembrie 2021 o investiție în valoare de 20 de milioane de euro. Zolar pune la dispoziția utilizatorilor sisteme fotovoltaice pe care aceștia le pot instala pe case și care pot oferi toată energia necesară pentru alimentarea casei. Utilizatorii pot închiria sistemele fotovoltaice pentru suma de 54 de euro/lună, iar după 20 de ani le pot cumpăra pentru suma de 1 euro și le mai pot folosi încă 10 ani.

Gourmey – este un startup fondat în 2019 la Paris și care ”crește” în laborator carne din celule animale. Echipa Gourmey își dorește să livreze carnea crescută în laborator către restaurante de lux. Startup-ul a primit o investiție în valoare de 8,8 milioane de euro în vara anului trecut.

Refurbed – un marketplace european care vinde electronice recondiționate. A fost fondat în 2017 în Viena, iar în august 2021 a primit o investiție în valoare de 48 de milioane de euro. 130 de selleri care recondiționează electronice vând prin intermediul platformei. Și în România, Flip.ro, un startup care cumpără, verifică și vinde telefoane recondiționate a primit o investiție în valoare de 1,5 milioane de euro de la eMAG Ventures în luna octombrie a anului trecut. Flip, activ în economia circulară, a avut o evoluție rapidă până acum, ajungând la 50.000 de clienți în mai puțin de doi ani. A vândut primul smartphone în decembrie 2019 și a atins o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro la finalul anului trecut. În acest timp, echipa a crescut până la 50 de angajați în momentul de față. Cei trei fondatori estimează o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2021 și o creștere a echipei la peste 100 de angajați, până la jumătatea anului 2022.

Carbon Equity – este un startup fondat chiar în 2021 în Amsterdam. Fintech-ul se axează pe investiții în zona de climate tech și le permite persoanelor interesate de acest domeniu să-și investească fondurile. Momentan, tichetele de investiții sunt în valoare de 100.000 de euro, însă planul fondatorilor Carbon Equity este de a le reduce. În luna august, Carbon Equity a primit o investiție în valoare de 1,2 milioane de euro.

Mai multe exemple de startup-uri cu soluții care protejează mediul de urmărit în 2022 găsiți aici.