Totuși, potrivit Raportului anual privind starea mediului în România, citat de Asociația RESPO DEEE, deși volumul DEEE-urilor colectate a crescut de 5 ori, încă nu este suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană.

În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajuns în anul 2019 la 35%. Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65%. Vestea bună este că nici statele mai dezvoltate nu ating baremul impus de UE.

17% din deșeuri reciclate în 2021 la nivel global

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor.

Dintre acestea doar 17% au fost reciclate la nivel mondial. Educația în privința pericolului pe care îl reprezintă DEEE-urile se află încă în perioada de început, iar eforturile consistente vor produce efecte abia peste o decadă, când se așteaptă ca rata de reciclare să ajungă la nivel global între 35-40%.

“Imprimarea unui comportament responsabil de mediu în rândul societății civile necesită timp, informare corectă, constantă și repetitivă, dar și reguli clare și sancțiuni considerabile. Unul dintre scopurile principale al activității noastre este acela de a educa populația, de aceea abordăm lunar diverse aspecte din problematica deșeurilor de echipamente electrice și electronice și lansăm campanii pentru grupe de vârstă diferite. Copilul de astăzi din clasa a V-a, educat corect și constant, are 85% șanse să devină un adult care colectează corect DEEE-urile pentru reciclarea lor responsabilă”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Oamenii sunt implicați și vor și companii resporansabile

Potrivit unui studiu CSR Cone Communications/Ebiquity Global, cei mai mulți dintre consumatori se simt personal responsabili de abordarea problemelor de mediu. Cu toate acestea, ei consideră, că marile corporații ar trebui să lucreze alături de oameni pentru a rezolva aceste probleme.

9 din 10 consumatori se așteaptă ca aceste companii să lucreze la fel de mult ca și consumatorii pentru a rezolva problemele care ne afectează mediul.

Potrivit sondajului:

-63% dintre consumatori au cumpărat un produs asociat cu o cauză în ultimele 12 luni;

-90% dintre consumatori ar schimba brand-ul preferat cu unul asociat unei cauze sociale sau de mediu;

-84% dintre consumatorii globali spun că caută produse sustenabile și sunt de părere că disponibilitatea limitată a produselor sustenabile este bariera principală;

-71% dintre consumatorii globali sunt dispuși să plătească mai mult pentru un produs sustenabil din punct de vedere social sau ecologic.

-81% dintre consumatorii globali sunt dispuși să consume/cumpere mai puține produse pentru a conserva resursele naturale;

-61% dintre consumatorii globali sunt dispuși să împrumute sau împărtășească produse în loc să cumpere altele noi;

-80% dintre consumatorii globali sunt dispuși să cumpere un produs de la o marcă necunoscută dacă acesta își asumă angajamente social.

Campaniile prin intermediul rețelelor de socializare, grad mare de eficiență

Rețelele de socializare au devenit una dintre cele mai la îndemână modalități de a face schimb de informații.

Peste 60% dintre utilizatorii de telefoane mobile folosesc rețelele sociale ca o modalitate de a comunica cu companiile în ceea ce privește problemele de mediu. Aceiași consumatori împărtășesc adesea povești pozitive legate de mediu cu alții. Aproximativ 25% dintre utilizatorii rețelelor sociale folosesc aceste platforme pentru a crește gradul de conștientizare și cu privire la informațiile negative despre mediu.

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew a constatat că aproximativ 63% dintre utilizatorii de Twitter și Facebook folosesc aceste platforme ca principală sursă de informare. Pentru a transmite corect mesajul, organizațiile de conștientizare a mediului trebuie să își înțeleagă publicul.

DEEE-urile, un pericol pentru sănătate și pentru mediu

75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor. Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor, și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură.

Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.

În plus, este de menționat faptul că, prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. Doar în 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de eeuro.

Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol .

Soluții gratuite pentru reciclare eficientă a DEEE

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

”Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, mai spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

RESPO DEEE susține Nație prin Educație

Asociația RESPO DEEE se implică activ în educarea populației cu scopul de a conștientiza impactul negativ pe care deșeurile de echipamente electrice și electronice îl au asupra mediului.

Astfel, în acest an, Asociația RESPO DEEE se numără printre partenerii celui mai mare concurs de robotică din România, organizat de Asociația "Nație prin Educație” numit FIRST TECH CHALLENGE.

Sub titulatura "Build The Future", concursul de robotică a ajuns în acest an la cea de-a șasea ediție. Este dedicat elevilor din licee și include competiții regionale la Timișoara, Cluj și Iași și o fază națională care va avea loc în format LIVE/Hybrid la București. În competiție au fost înscrise 176 de echipe, iar aproximativ 50 vor ajunge în finala de la București.

Asociația RESPO DEEE va oferi, în cadrul finalei de la București, un premiu special JUDGE AWARD echipei care va dovedi că acționează RESPOnsabil în ceea ce privește managementul DEEE-urilor rezultate în urma construcției robotului ce reprezintă tema concursului.

“Considerăm că educația este cel mai important pilon când vorbim despre reciclare, iar printr-un astfel de parteneriat ajungem la un public țintă, la adolescenți deștepți, talentați și creativi care în urma activității de construcție a roboților generează tocmai DEEE-uri. Le-am explicat acestora prin webinarii care sunt pericolele pe care această categorie de deșeuri le ridică atât pentru mediu cât și pentru sănătatea oamenilor și am fost surprinși de deschiderea arătată și de dorința lor de a face un impact pozitiv în comunitățile lor prin puterea exemplului, reciclând corect”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

În țara noastră, prima organizație de transfer de responsabilitate (OTR) în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a apărut în 2007, până atunci practica reciclării DEEE fiind necunoscută și aproape inexistentă.

“Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani. Este nevoie, practic, de un schimb de generații pentru ca procesul de colectare a DEEE-urilor să devină unul firesc în viața tuturor oamenilor. Ne raportăm concret la exemplul României. În 2019 s-au strâns de aproape 5 de ori mai multe DEEE-uri din piață decât în 2008. Eforturile colective de conștientizare a populației, derulate atât de fiecare OTR cât și de Ministerul Mediului, produc astfel efecte încurajatoare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.