AFIN va funcționa ca o întreprindere socială, reinvestind minim 90% din profit și va oferi, totodată, suport prin consultanță adecvată operatorilor din economia socială, pentru a deveni eligibili creditării.

Piața economiei sociale din România are, începând din acest an, o instituție financiară nebancară dedicată exclusiv antreprenorilor sociali. Banca Națională a României (BNR) a autorizat înscrierea AFIN IFN S.A. în Registrul General al BNR.

AFIN IFN S.A. a luat naștere anul trecut, la inițiativa consorțiului format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și a unor persoane fizice cu experiență în sistemul bancar și în aria economiei sociale. Instituția s-a înființat printr-un proces unic de participare colectivă la formarea capitalului social de start, având în prezent 170 de acționari fondatori, majoritatea antreprenori sociali.

Încă de la înființare, AFIN și-a stabilit, prin actul constitutiv, o misiune socială, fiind prima instituție financiară nebancară care va funcționa ca întreprindere socială.

Atestarea certifică obligațiile sociale pe care AFIN și le asumă: de a-și respecta misiunea socială, de a reinvesti minim 90% din profitul organizației, pentru a aduce plus valoare operatorilor economici cu impact social pe care îi va sprijini și de a avea o politică salarială echitabilă.

Model unic de finanțare în România

AFIN IFN SA va răspunde unei nevoi existente în piață: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România, care au nevoie de resurse pentru a se dezvolta.

AFIN va oferi soluțiile financiare organizațiilor din aria economiei sociale, prin instrumente de creditare flexibile și accesibile (credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite punte pentru cofinantare fonduri europene etc).

Unicitatea acestei instituții vine din faptul că va fi capabilă să facă analiza de bonitate ținând cont atât de viabilitatea economică și financiară a proiectului, cât și de indicatorii de impact social, specifici operatorilor din acest sector.

Totodată proiectul își dorește să ofere consultanță de specialitate operatorilor economici cu impact social pentru a-și dezvolta proiectele și pentru a deveni eligibili în vederea creditării.

„În proiectul nostru ne vom baza și pe un alt pilon important - Social Finance Association, organizația care a stat la baza înființării AFIN și prin intermediul căreia dorim să pregătim operatorii economici pentru un comportament de creditare performant și o dezvoltare sustenabilă, pentru ca, în timp, să devină eligibili pentru sistemul bancar”, declară Bogdan Merfea, co-fondator AFIN IFN S.A. și social banking promotor.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în România sunt în jur de 205.000 de operatori din aria economiei sociale, având în jur de 165.000 salariați. Din aceștia, 20.000 generează venituri de peste 10.000 euro pe an.

Conform Barometrului Economiei Sociale, 20 la sută doresc să aibă acces la finanțare, iar peste 4.000 de operatori au întâmpinat bariere în accesarea finanțării. AFIN își propune să crediteze în primii 5 ani un număr de 500 de entități, prin produse adaptate și inovative, alături de scheme de garantare totale sau parțiale.