Energia solară a salvat rețeaua electrică a Europei în zilele toride de vară

Creșterea numărului de instalații de panouri solare în sudul Europei a ajutat regiunea să își reducă numărul de pene de curent în rețea pe timpul caniculei. Aparatele de aer condiționat au funcționat la capacitate maximă în mai multe țări europene, motiv pentru care fotovoltaicele au jucat un rol și mai important în stabilizarea rețelei.

Energia solară pe timpul verii este utilă din două motive, primul fiind acela că soarele strălucește puternic, iar producția este teoretic mai mare, chiar dacă temperaturile ridicate reduc eficiența panourilor. În al doilea rând, tot mai multe aparate de aer condiționat sunt instalate în țările europene, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multă energie.

Cota de aparate de aer condiționat instalate în Europa a crescut de la 10% în anul 2000 la 19% în 2022, iar tot mai mulți oameni își achiziționează astfel de electrocasnice pentru magazine și locuințe.

Kristian Ruby, secretar general al grupului din industria energetică Eurelectric, a declarat pentru Reuters că „creșterea semnificativă în ce privește capacitatea solară compensează cererea mai mare de energie electrică provenită de la aparatele de aer condiționat.”

Anul trecut, Spania a adăugat 4.5GW de energie în rețea, ceea ce a permit țării să producă cea mai mare cantitate de energie solară în iulie, 2023, în vreme ce Grecia și-a suplimentat la rândul său rețeaua de fotovoltaice pentru a stabiliza și securiza rețeaua.

Energia solară a contribuit la stabilizarea rețelei prin acoperirea cererii suplimentare și în țările mai răcoroase și cu capacitate mai mică de producție, cum ar fi Belgia, care a reușit să își acopere 100% din necesar prin energia solară.

Cererea de energie, la modul general, a fost mai scăzută anul acesta în Europa, spun experții, lucru care în Spania, de exemplu, a redus consumul energetic al gospodăriilor cu 3.6% în 2023 comparativ cu anul precedent, în vreme de în Italia, acesta a fost cu 4.4% mai mic.



Citeste si