Eliminarea carbonului din atmosferă, o posibilă soluție a încălzirii globale

Ținând cont de obiectivele climatice, mulți cercetători și companii se concentrează pe moduri prin care să reducă amprenta de carbon a industriilor cât mai mult posibil, prin surse regenerabile de energie mai accesibile și eficiente sau încurajarea plantării de copaci. Cu toate acestea, alți cercetători consideră că cea mai bună metodă de a combate schimbările climatice este chiar eliminarea carbonului din atmosferă.

Marile companii din zona tech, printre care Meta și Google, investesc aproape un miliard de dolari în strategii și tehnologii de eliminare a carbonului, astfel încât capturarea carbonului reprezintă una dintre principalele preocupări ale acestor companii.

Potrivit NPR, lumea nu a luat suficiente măsuri în ultimii 40 de ani pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, iar acum ne aflăm la un punct în care ar trebui să facem mai mult decât să eliminăm utilizarea combustibililor fosili pentru a îmbunătăți situația.

Schimbările climatice cauzează din ce în ce mai multe fenomene meteo destructive care ne afectează chiar și recolta alimentară, astfel că unii cercetători sunt de părere că ar trebui să ne gândim la metode prin care să absorbim gazele cu efect de seră din atmosferă.

Într-un raport recent făcut public de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), oamenii de știință au concluzionat că este crucial ca țările să înceapă să dezvolte tehnologii prin care să captureze carbonul dacă vor ca temperaturile să rămână în limita de 1.5 grade Celsius.

Tehnologiile care ne vor permite să sechestrăm carbonul din atmosferă sunt încă în dezvoltare, iar una dintre ele este reprezentată de utilizarea algelor pentru capturarea dioxidului de carbon, însă anumiți activiști de mediu susțin că dezvoltarea acestor tehnologii poate reprezenta o diversiune pentru industriile care folosesc combustibili fosili, pentru ca acestea să poată continua să funcționeze în continuare.

Totuși, alți experți susțin ideea eliminării carbonului din atmosferă, întrucât aceasta ar putea fi o soluție critică în reducerea gazelor cu efect de seră cu 43% până în 2030 și pentru a le reduce complet până la jumătatea secolului, lucru necesar pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius.

Deși sursele regenerabile de energie sunt destul de răspândite, iar piața auto se îndreaptă cu pași repezi către adoptarea de mașini electrice, anumite industrii încă sunt departe de a acționa pentru a deveni parte a combaterii schimbărilor climatice.

Agricultura, de exemplu, produce emisii atât prin prelucrarea solului, cât și prin utilizarea fertilizanților, care în schimb eliberează gaze cu efect de seră, iar pe deasupra sunt folosite și mașinării pe bază de combustibili fosili folosite de fermieri.

Avioanele și navele maritime sunt încă destul de departe de a fi echipate cu surse de alimentare non-poluante, întrucât și ele contribuie la eliberarea emisiilor, iar pe lângă acestea industrii precum cea a oțelului folosesc combustibili care generează temperaturi foarte ridicate pentru producție.

În vreme ce aceste industrii vor elibera în continuare emisii la jumătatea secolului, este important ca ele să rămână cel mult la nivelul actual.

Katherine Calvin, cercetător șef și consilier climatic principal la NASA și autor al raportului IPCC, a comparat acest proces cu acela al menținerii nivelului apei într-o cadă, declarând că „dacă vrei să oprești creșterea nivelului apei, trebuie să oprești robinetul sau să scoți apa de care nu ai nevoie. Același proces se aplică și la climă. Dacă vrei să oprești creșterea temperaturilor, trebuie fie să oprești dioxidul de carbon, astfel încât să nu ajungă în sistem, fie să îl elimini pe cel care a ajuns deja acolo.”

Cum putem captura emisiile de carbon

Ideea capturării carbonului nu este rea, întrucât dacă îl păstrăm sub pământ, îl putem împiedica să ajungă înapoi în atmosferă, unde ar putea cauza din nou încălzirea globală.

Partea cea mai complicată vine atunci când este vorba despre capturarea sa, deoarece carbonul este prezent peste tot, reprezentând mai puțin de 1% din atmosferă.

Natura ne este cel mai bun prieten

Una dintre cele mai ușoare metode prin care putem elimina dioxidul de carbon este prin păduri, mlaștini sau mangrove, care capturează carbonul în mod natural. Prin încurajarea practicilor agricole care păstrează carbonul în sol și prin restaurarea ecosistemelor precum pădurile și mlaștinile, avem o șansă bună de a lupta cu schimbările climatice, deși este esențial să și protejăm aceste zone de dezvoltarea continuă.

Dacă sunt distruse, carbonul va fi eliberat din nou în atmosferă.

Culturile de alge de pe marginea oceanului reprezintă o altă modalitate de a captura o parte din carbonul prezent în atmosferă, însă aceste tehnologii se află încă în stadiu de testare și trebuie să fie adoptate la scară largă pentru a putea funcționa așa cum trebuie.

Biomasa reprezintă o altă soluție când vine vorba despre sechestrarea carbonului, întrucât surplusul de plante este deja folosit pentru producția de energie electrică în centralele pe bază de biomasă și deși ele eliberează carbonul capturat de plante, fac acest lucru pentru a produce electricitate.

Pentru a-și îmbunătăți sustenabilitatea, unele centrale pe bază de biomasă lucrează la capturarea carbonului și stocarea acestuia în subteran, în structuri geologice, proces cunoscut drept „bioenergie cu capturare și stocare de carbon.”

Capturarea carbonului cu ajutorul tehnologiei

Anul trecut a fost demarat unul dintre cele mai mari proiecte de eliminare a carbonului în Islanda, cu ajutorul fabricii Orca, care este operată de către compania elvețiană Climeworks, și funcționează în esență ca un aspirator.

Fabrica trage aerul înăuntru cu ajutorul unor ventilatoare speciale, iar carbonul care se regăsește în acest aer este capturat folosind un material special, iar mai apoi este transferat în subteran pentru stocare.

Alte proiecte de acest fel sunt dezvoltate în prezent în SUA, însă sunt costisitor de implementat și necesită cantități foarte mari de energie pentru a opera.

Capturarea carbonului din combustibili fosili nu este o soluție

Unele centrale pe bază de combustibili fosili lucrează la dezvoltarea tehnologiilor de sechestrare a emisiilor de carbon folosind tot principiul stocării acestuia în pământ, însă acest lucru nu este de mare ajutor, întrucât combustibilii fosili au cantități mari de carbon în compoziția lor, iar prin capturarea acestor emisii nu am face decât să le neutralizăm, în loc să le compensăm.

Dezavantajul capturării carbonului

Probabil cea mai mare problemă legată de capturarea carbonului este legată de preț, iar Administrația Biden vrea să reducă costul per tonă de carbon capturat la 100 de dolari într-un deceniu.

În prezent, prețul pentru eliminarea carbonului din atmosferă folosind tehnologia este de șase sau șapte ori mai mare, motiv pentru care trebuie să investim în procesele naturale de dispersie a carbonului pentru a putea lupta cu aceste emisii.

Oliver Geden, cercetător la Institutul German al Afacerilor Internaționale și de Securitate și autor al raportului IPCC, a declarat că „eliminarea carbonului are încă un factor de noutate și este urmărită cu atenție. Însă, eu consider că nu ar trebui să fie prioritatea acțiunilor noastre. Nu pe asta ar trebui să ne concentrăm. Concentrarea ar trebui să fie reducerea emisiilor, iar eliminarea dioxidului de carbon ar trebui să fie doar o acțiune complementară.”



Citeste si