Brazilia poate intra în rândul primilor producători de energie eoliană din lume

Brazilia va susține prima licitație pentru instalații de turbine eoliene până în octombrie, din moment ce oficialii explorează posibilitățile oferite de sursele alternative de energie. Țara ar putea fi un furnizor important de energie eoliană, întrucât are un potențial „uriaș” în acest sens, potrivit unui reprezentant al Ministerului Mediului.

Potrivit Wind Daily, anunțul a fost făcut marți, 5 aprilie, când un oficial al ministerului mediului a declarat că țara are un potențial „incredibil” în contextul creșterii cererii de energie verde.

Marcelo Freire, membru al Ministerului Mediului, a declarat că guvernul brazilian stabilește regulile și reglementările necesare pentru licitația ce va avea loc în septembrie sau octombrie pentru companiile care doresc să instaleze turbine eoliene pe ocean în apropierea coastei Braziliei pentru a putea beneficia de potențialul energetic al țării.

Oficialii brazilieni au punctat câțiva factori importanți care pot face din țara lor o sursă importantă de energie eoliană.

Primul factor este lungimea coastei braziliene, care se întinde pe o distanță de aproximativ 8.000 de kilometri, ceilalți doi factori fiind predictibilitatea vântului și apele puțin adânci din jurul țărmului, care ar trebuie să faciliteze instalarea turbinelor eoliene.

Ministerul Mediului sugerează că Brazilia are potențialul de a produce 700 de gigawați de energie eoliană în larg, de patru ori mai multă energie decât capacitatea din prezent a țării. Mai mult, cei 700 de gigawați reprezintă un potențial energetic de 20 de ori mai mare decât totalul de energie eoliană produs în prezent pe mare.

Marcelo Freire, secretar șef pentru climă și relații internaționale, a declarat că „Brazilia are un potențial incredibil de a deveni un mare exportator de energie verde. Cererea la nivel național nu este atât de mare. Așa că vrem să dezvoltăm o industrie exportatoare de soluții climatice.”

Primele ferme de centrale eoliene în larg ar putea apărea în Brazilia la cinci ani după licitație, susține Freire.

Membrul Ministerului Mediului a accentuat și nevoia de surse de energie alternativă în locuri precum Europa, și crede că țările care au potențialul de a produce energie curată pot furniza energia necesară către Europa.

„Într-un moment ca acesta când Europa are nevoie urgentă de a găsi surse alternative de energie, Brazilia are potențialul de a produce de patru ori mai multă energie decât reușește în prezent prin energie eoliană pe mare”, a declarat el.

Cât despre Europa, există proiecte pe continent care ar trebui să sporească producția de energie eoliană.

Italia, de exemplu, a anunțat o fermă de centrale eoliene pe mare care ar trebui să furnizeze energie electrică pentru 60.000 de oameni, în vreme ce altă țări europene se folosesc de energia eoliană și de alte surse alternative de energie pentru a se asigura că pot acoperi cererea la nivel național.

Suedia este o altă țară care vrea să-și întărească poziția de producător de energie eoliană, urmărind să crească producția acestui tip de energie cu 70% până în 2024.

Unele dintre țările europene care folosesc de surse alternative de energie electrică sunt Albania, Letonia și România, toate folosind hidroenergia și energia eoliană într-o oarecare măsură pentru a-și diversifica sursele de energie.

Planurile Braziliei se încadrează perfect cu cererea crescută de energie verde, întrucât în 2021, peste 10% din totalul global de energie a fost furnizat de energia solară și eoliană.

Potențialul crescut al țării de a produce energie curată este de ajutor și când ne gândim la țelurile climatice, întrucât un raport realizat recent de către Global Wind Energy Council a declarat că trebuie să creștem capacitatea de energie solară și eoliană pentru a ne putea îndeplini obiectivele de zero emisii.



Citeste si