Potrivit Green Car Reports, zațul poate fi transformat în biocombustibil fără ca acesta să fie folosit pentru creșterea algelor, însă acest proces este ceva mai dificil de realizat.

Cercetătorii de la Aston University în Marea Britanie au reușit să crească alge în zațul de cafea, acesta fiind atât mediu de creștere, cât și nutrientul organismelor.

Prin cercetarea amănunțită a acestui proces, ei au descoperit faptul că algele crescute în zaț produc uleiuri care sunt folosite pentru producția de biocombustibili, iar aceștia au o amprentă minimă asupra mediului și nu afectează funcționalitatea motorului.

În vreme ce motoarele cu ardere internă vor mai fi utilizate ceva vreme, acești noi biocombustibili ne pot ajuta să reducem amprenta de carbon a mașinilor pe combustibili fosili, până atunci când vom putea adopta o alternativă curată la scară largă.

Motoarele pe motorină au un avantaj în acest sens, întrucât până în acest moment, alternativele la benzină, precum etanolul pe bază de porumb, nu sunt la fel de prietenoase cu mediul și sunt chiar mai poluante decât benzina tradițională.