Pentru primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, sustenabilitatea este ”un concept extrem de încăpător, de vast, poate să însemne transport care să consume puțină energie, clădiri eficiente energetic, investiții în anvelopări de blocuri, mai mult spațiu verde recuperat, este o arie foarte largă în care poți să incluzi viziuni sau proiecte sustenabile.”

În ce privește Sectorul 6 și anul 2030, viziunea lui Ciprian Ciucu include clădiri publice eficiente din punct de vedere energetic, un transport public mai avantajos în favoarea mașinii personale, cu benzi dedicate pentru autobuze, dar și transport alternativ foarte dezvoltat.

Totodată, parcările din zonele de locuințe vor face loc mai multor spații verzi „de bună calitate și bine îngrijite”, potrivit edilului.

În opinia sa, și publicul trebuie educat pentru a accepta astfel de inițiative, întrucât dorința de locuri de parcare la reședință poate intra în conflict cu nevoia extinderii spațiului verde dintr-o zonă urbană.

Componentele unui oraș sustenabil ideal

Corina Fugaru, Project Manager, EFdeN Sustainable City, susține că „orașul ideal se poate rezuma la cele trei componente ale sustenabilității: planetă, populație și profit.”

Plecând de la aceste trei elemente, orașul ideal al trebui să fie ușor accesibil tuturor cetățenilor și să se îmbine cu mediul înconjurător.

În același timp, ea este de părere că țările din vestul Europei pot fi un exemplu bun pentru România în ce privește dezvoltarea urbană, iar autoritățile ar trebui să le urmeze cu pași repezi.

Ce împiedică Bucureștiul în a fi o capitală sustenabilă

Primarul Sectorului 6 crede că una dintre problemele ce țin de transformarea Bucureștiului într-o capitală sustenabilă este faptul că orașul este guvernat de șapte edili care nu lucrează în mod coordonat.

În viziunea sa, fiecare primar care a stat mai mult de un mandat a personalizat spațiul public al fiecărui sector după propria viziune, însă, din păcate, Bucureștiul nu are o identitate culturală unitară.

O altă problemă a capitalei semnalată de edilul Sectorului 6 este aceea legată și de localitățile din jurul acesteia, deoarece în cadrul acestora se construiesc multe clădiri rezidențiale, fără a se investi, însă, în sănătate sau învățământ.

Asta înseamnă că locuitorii zonelor respective sunt forțați să migreze în București sau alte zone pentru tot ce ține de nevoile de bază.

Pentru a avea comunități sustenabile și autosuficiente este nevoie de o cooperare între instituțiile publice și cele private, dar și de o receptivitate la schimbările în bine din partea locuitorilor, chiar dacă aceste măsuri nu coincid neapărat cu așteptările populației, a fost una dintre concluziile invitaților din primul panel al evenimentul Sustainable Futures.