Jumătate dintre cei mai bogați milionari din lume produc mai mult carbon într-o oră și jumătate decât o persoană obișnuită produce în întreaga sa viață prin investiții, avioane private și yachturi poluante.

Carbon Inequality Kills”, un studiu realizat de Oxfam, o coaliție de ONG-uri britanice, a analizat emisiile create de milionari prin investiții și metode de transport private care duc la inegalitate și la un exces de decesuri la nivel global, conform Oxfam.

Sute de zboruri private rezultă în sute de ani de poluare

Dacă emisiile de carbon continuă în ritmul prezent, bugetul de carbon (cantitatea de CO2 care poate fi adăugată în atmosferă fără a crește temperaturile globale peste 1.5°C) va fi epuizat în patru ani. Cu toate acestea, dacă emisiile tuturor la nivel global ar fi la nivelul celor mai bogați 1%, bugetul s-ar epuiza în mai puțin de cinci luni. Dacă toată lumea ar emite la fel de mult carbon ca avioanele private și yachturile de lux, bugetul s-ar epuiza în două zile.

Studiul arată că 50 dintre cei mai bogați miliardari ai lumii au fost în câte184 de zboruri într-un singur an în medie, ceea ce înseamnă 425 de ore în aer, și au produs la fel de mult carbon cât ar produce o persoană obișnuită în 300 de ani. În aceeași perioadă, yachturile lor au emis la fel de mult carbon ca persoană obișnuită în 860 de ani.

„Cercetarea Oxfam subliniază dureros de clar: emisiile extreme ale celor mai bogați, atât prin stilul lor de viață luxos, cât și mai ales prin investițiile lor care poluează, alimentează inegalitatea, foametea și, fără îndoială pun în pericol vieți," a declarat Directorul Executiv Internațional al Oxfam, Amitabh Behar.

Cifrele acestora sunt uriașe în comparație cu cele ale oamenilor obișnuiți, dar emisiile provenite din investițiile lor sunt și mai ridicate, de peste 340 de ori mai mari decât cele combinate din avioane private și yachturi.

40% din investițiile miliardarilor analizate de Oxfam sunt în industrii extrem de poluante precum petrolul, mineritul, transportul maritim și cimentul.

Efectele poluării cauzate de cei 1%

Oxfam subliniază trei domenii esențiale, bazate pe analiza emisiilor celor mai bogați 1% din lume începând cu 1990 și consecințele devastatoare ale poluării lor: inegalitatea globală, foametea și decesele.

Emisiile celor mai bogați 1% au cauzat o scădere a producției economice globale de 2.9 trilioane de dolari din 1990 până în prezent. Cel mai mare impact va fi resimțit în țările care nu au responsabilitate pentru criza climatică și țările cu venituri mici și medii, care vor pierde 2.5% din produsul intern brut (PIB) cumulat între 1990 și 2050.

Pe lângă impactul economic global, emisiile au cauzat pierderi de recolte care ar fi putut hrăni anual 14.5 milioane de persoane între 1990 și 2023. Cifra va crește la 46 de milioane de oameni anual între 2023 și 2050, cu pierderi proeminente în America Latină și Caraibe.

Nu numai, 78% dintre decesele în exces cauzate de căldură până în anul 2120 vor avea loc în țările cu venituri mici și medii inferioare.