Potrivit The Guardian, membrii parlamentului au declarat că un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), ar putea penaliza companiile și țările care încearcă să nu își asume responsabilitatea pentru reducerea emisiilor.

În același timp, acest lucru ar putea forța anumite sectoare industriale să oprească practicile dăunătoare mediului înconjurător.

Philip Dunne, președinte al Comitetului pentru Mediu al Parlamentului Britanic, a declarat că „țelurile, intervalele de timp și strategia pentru a ajunge la emisii nete zero au fost setate: acum trebuie să accelerăm pentru a putea face ca aceste ambiții să devină realitate.”

Unele industrii, precum cea a prelucrării oțelului, vor trebui să facă schimbări la nivelul echipamentului și al tehnicilor pentru a se asigura că respectă termenul de emisii zero până în 2050.

Acest lucru se poate dovedi problematic, totuși, dacă rivalii din celelalte țări nu se conformează și vor continua să folosească combustibili fosili pentru producție, continuând să emită dioxid de carbon.

În consecință, produsele lor ar fi mai ieftine, lăsând industria britanică într-un dezavantaj semnificativ.

Aceste fenomen este cunoscut drept „scurgere de carbon”, din moment ce industriile domestice pierd teren în fața celor de peste granițe care folosesc procese prin care se emite dioxid de carbon.

CBAM-ul ar putea ajuta în acest sens, întrucât ar putea fi impuse noi taxe pentru produsele care au fost fabricate cu un nivel ridicat de emisii de carbon.

Marea Britanie poate adopta mai ușor practici de tip CBAM, din moment ce a găzduit summit-ul climatic COP26 în Glasgow anul trecut în Noiembrie și încă deține președinția negocierilor climatice ale Națiunilor Unite pentru o parte din 2022.

„Comitetul știe că această politică va fi dificil de implementat corect, iar dacă este implementată multilateral, cu alți parteneri de afaceri, va avea un avantaj clar, astfel toate afacerile trebuie să participe la discuție, iar guvernul trebuie să fie sincer cu privire la intențiile pe care le are”, a adăugat Dunne.

Un reprezentant al Trezoreriei Regale a declarat că „aceasta este o problemă la nivel global, motiv pentru care lucrăm cu partenerii internaționali pentru a ne adresa atât acestei provocări climatice, cât și celorlalte existente și pentru a explora opțiunile la nivel național.”