Electrive scrie că acest pas nu implică modificări fizice la nivelul bateriilor, o mențiune importantă pentru tehnologiile emergente care urmăresc îmbunătățirea bateriilor li-ion folosite în prezent. Bateriile mai longevive au o suită de avantaje, mai ales în mediile unde ele sunt încărcate și descărcate constant, cum ar fi în telefoanele mobile, mașinile electrice sau sistemele pentru stocarea energiei.

William Chueh din cadrul Universității Stanford din California a optimizat procesul de producție al bateriilor litiu-ion cu ajutorul AI pentru a le extinde durata de viață cu până la 50%. Cel mai bun lucru la descoperire este că schimbarea poate fi aplicată acum de toți producătorii de baterii, fără a fi necesar un cost adițional.

„Am modificat doar ultimul pas din producție pentru a forma bateria diferit”, explică Chueh. Schimbarea este simplă, spune el. În mod normal, bateriile cu litiu sunt încărcate până la aproximativ 50% înainte de a fi livrate către client, însă de obicei, această încărcare are loc foarte lent, în câteva ore.

Acum, dacă îți încarci telefonul mai încet nu ar trebui să fie o problemă și este de multe ori indicat pentru a-i proteja bateria, dar prea puțin curent poate provoca probleme pe termen lung. Asta din cauza unui proces cunoscut drept „dezactivarea ionilor”, care favorizează o încărcare și descărcare mai eficientă a bateriilor și deci, le prelungește durata de viață.

Acest proces are loc în timpul primei încărcări a bateriei, care dacă are loc lent, va duce la dezactivarea unui număr mai mic de ioni decât dată ar fi folosit mai mult curent. Mai puțini ioni dezactivați înseamnă o baterie mai puțin eficientă.

Dacă este folosită încărcarea rapidă pentru alimentarea inițială a bateriei, durata sa de viață poate crește cu 50%, potrivit cercetătorilor. Deci, pentru o mașină electrică, numărul de cicluri poate crește la peste 2.000 de la 1.500.