Potrivit World Economic Forum, cantitatea medie zilnică de deșeuri generată de fiecare om de pe planetă este de 0.74 kilograme, însă aceasta depinde de fiecare țară în parte.

Cetățenii care trăiesc în cele mai mari economii produc mai multe deșeuri decât cei care trăiesc în regiunile mai sărace, iar statele cu venituri mari generează o treime din cele două miliarde de tone de deșeuri produse anual la nivel global.

Deoarece deșeurile se descompun în sub-produși, unele mai încet decât altele, metanul este unul dintre cele mai periculoase rezultate din procesul de descompunere.

Deși are o durată de viață mai mică în atmosferă față de dioxidul de carbon, metanul poate să încălzească planeta de 80 de ori mai mult în două decenii.

De fapt, încă de la începuturile revoluției industriale, metanul a fost responsabil pentru 30% din creșterea temperaturilor la nivel global.

Agenția Internațională pentru Energie susține că deșeurile ocupă a patra poziție în ce privește sursele de metan în 2021 și acestea au generat 73 de megatone din acest gaz.

Emisiile de metan la nivel global ar putea fi reduse cu 13% doar prin implementarea unui sistem mai bun de management al deșeurilor.

Experții sunt de părere că, prin colectarea selectivă a deșeurilor, compostare și reciclare, emisiile provenite din sectorul deșeurilor pot fi reduse cu 84%.

Oficialii de la Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) au declarat că „cel puțin 70% din emisiile de la nivel global provin de la producția, transportul și aruncatul bunurilor, iar o reducere a deșeurilor ar putea reduce semnificativ emisiile provenite din aceste sectoare.”

Reducerea deșeurilor din zonele urbane poate ajuta aceste așezări umane să fie mai rezistente în fața schimbărilor climatice prin îmbunătățirea calității solului, dar și starea generală de sănătate a populației.

Raportul sugerează că 550 de municipalități din lume au început să implementeze strategii de tip zero-waste, iar experții au calculat potențialul acestor acțiuni cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Astfel, orașul ucrainean Liov și-ar putea reduce 93% din emisii prin implementarea acestor politici, în vreme ce în SUA, orașul Detroit și-ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 105%.

Prin adoptarea acestor politici, Seoul are potențialul de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră provenite din acest sector cu 885%.

„În toate orașele pe care le-am analizat, cu excepția Seoul-ului, colectarea selectivă și tratarea deșeurilor organice are potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, au declarat oficialii care au realizat studiul.

Mariel Vilella, co-autor al studiului și director al programului climatic global de la GAIA, a declarat că „strategiile de tip zero waste sunt cea mai rapidă și ieftină cale de a reduce emisiile, iar în același timp, ele ajută la formarea rezistenței climatice, la crearea de locuri de muncă și la promovarea economiilor locale.”