Potrivit ESG Today, încălzirea industrială folosește de multe ori energie pe bază de combustibili fosili pentru a fabrica diferite produse, cum ar fi plasticul sau metalele. Deși unele companii folosesc deja energia solară sau hidrogenul pentru acest lucru, aceste resurse nu pot fi adoptate la nivel larg din cauza limitărilor ce țin de infrastructură.
RIFT este o companie fondată în 2020 ce oferă o tehnologie care funcționează ca o baterie pentru producția de căldură. Numită Iron Fuel Technology, soluția este bazată pe arderea pudrei de fier într-un boiler etanș, generând căldură la diferite temperaturi. Astfel, ea poate genera apă fierbinte, aburi sau chiar aer cald printr-un proces care nu eliberează emisii de CO2 și care le menține pe cele de oxizi de azot la un nivel foarte mic.
Oficialii companiei spun că acest sistem poate oferi economii de emisii de până la o gigatonă pe an începând cu anul 2050. Până în prezent, sistemul a fost folosit pentru a încălzi 500 de locuințe din Olanda în 2022 și 2023, dovedind că poate fi o alternativă sustenabilă pentru încălzire.
Investiția de 11 milioane de euro va fi folosită pentru finalizarea testelor de durabilitate, dar și pentru semnarea primelor contracte comerciale.
CEO-ul și cofondatorul RIFT Mark Vergahen a declarat că „în prezent colaborăm cu un consorțiu de companii publice și private care ne oferă capital, dar și expertiză crucială pentru dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare și a infrastructurii. Această colaborare ne crește șansele de a implementa cu succes acest sistem și ne aduce mai aproape de obiectivul global de a reduce emisiile anuale de carbon cu o gigatonă până în 2050.”
Comentezi?