Potrivit Euronews.green, peste 5.000 de angajați din Marea Britanie se bucură deja de acest beneficiu, întrucât 200 de companii din țară au adoptat săptămâna de lucru de patru zile. Potrivit 4 Day Week Foundation, o campanie națională a Marii Britanii ce promovează săptămâna de lucru de patru zile, acest lucru nu a atras după sine o scădere salarială, iar printre domeniile care au adoptat măsura se numără construcțiile, artele sau ingineria.

Nu doar angajații se bucură, ci și planeta

Mai multe studii au pus accent în trecut pe faptul că o zi liberă în plus pe săptămână poate avea beneficii foarte mari în ce privește starea de bine a angajaților și satisfacția lor privind job-ul, ceea ce contribuie la o retenție mai bună a locului de muncă, însă și mediul înconjurător are mult de câștigat.

Prima campanie de implementare a săptămânii de lucru de patru zile a avut loc în 2022, moment la care au participat 61 de companii britanice, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Problemele cu somnul, stresul și anxietatea au scăzut, echilibrul dintre viața personală și locul de muncă s-a îmbunătățit, iar 92% dintre companiile implicate au decis să continue această măsură.

Ai putea crede că profitabilitatea a mers în jos, dar din contră. O parte dintre businessuri au raportat o productivitate și o profitabilitate mai bună, iar lipsa unei zile de navetă a adus și ea beneficii importante.

Joe Ryle, director de campanie în cadrul 4 Day Week Foundation, a declarat că „trecerea la o săptămână de lucru de patru zile fără o reducere a salariilor poate reduce naveta intensă din punct de vedere al emisiilor și le poate oferi oamenilor timpul de care au nevoie pentru a se implica în acțiuni de sustenabilitate.”

Sute de milioane de emisii evitate anual doar într-o țară

Potrivit cercetărilor realizate de 4 Day Week, amprenta de carbon a Marii Britanii poate fi redusă cu 127 de milioane de tone de emisii de carbon într-un an dacă toți angajații ar trece la săptămâna de lucru de patru zile. Această cantitate este echivalentă cu eliminarea a 27 de milioane de mașini de pe drum.

O nouă campanie a fost demarată în noiembrie anul trecut, în care au fost implicați peste 1.000 de angajați, iar anul acesta sunt planificate alte trei campanii de patru zile de lucru pe săptămână.

În 2021, cercetătorii au ajuns la concluzia că o săptămână de lucru de doar patru zile la nivel global ar putea reduce emisiile generale cu 4.2%, amprenta de carbon a unui angajat cu 14.6%, iar amprenta sa ecologică ar fi cu 12.1% mai mică.

Anupam Nanda, profesor în cadrul Henley Business School, a declarat că „un weekend de trei zile ar putea oferi angajaților mai multe oportunități să facă sport, să petreacă timp afară sau să desfășoare orice activitate care ar putea îmbunătăți starea lor fizică și mintală. Toate aceste beneficii mai contribuie și la o reducere a serviciilor medicale necesare, care au și ele amprenta lor de carbon.”

Beneficiile se opresc acolo unde încep obiceiurile nesănătoase

Același profesor explică faptul că beneficiile nu pot fi observate decât dacă angajații adoptă obiceiuri care să reducă, nu să intensifice emisiile. Așadar, dacă doar stăm acasă și dăm căldura mai tare ca să ne fie bine, zburăm mai des în mini-vacanțe sau ne plimbăm cu mașina, beneficiile se vor transforma în rapid în mai mult stres pentru natură.

Totuși, două mari beneficii vor continua să existe, anume reducerea consumului de energie la locul de muncă, pentru că nu va mai fi niciun angajat prezent fizic, iar centrele de date care trimit și primesc mailuri vor avea mult mai puțin de muncit în extra ziua liberă.

Dr Juliet Schor, economist și sociolog în cadrul Boston College, este de părere că dacă vom munci mai puțin, vom fi mai puțin tentați să producem și să consumăm la fel de mult cum o facem în prezent, ceea ce înseamnă că planeta are din nou de câștigat.

Ryle adaugă: „dacă vom trece la o săptămână de lucru de patru zile vor avea de câștigat nu doar angajații, ci și planeta.”