Astfel, ponderea recuperării în totalul tratării deşeurilor a crescut de la 46% în 2004 la 60% în 2020).

În total, circa 2 milioane de tone de deșeuri au fost tratate la nivelul Uniunii Europene în 202. Peste jumătate din cantitate – 60% - a fost tratată în operaţiuni de recuperare: reciclare (39% din total deşeurilor tratate), rambleiere (15%) sau valorificare energetică (6%).

Restul de 40% a fost eliminat la groapa de gunoi (31%), incinerat fără valorificare energetică (1%) sau eliminat în alt mod (8%).

Însă, așa cum notează și reprezentanții Eurostat, în rândul statelor membre UE se pot observa diferenţe semnificative în ceea ce privește procesul de reciclare și cantitate de deșeuri care ajunge în gropil de gunoi.

Astfel, cele mai ridicate rate de reciclare sunt în Italia (83%), Belgia (74%), Slovacia şi Letonia (ambele cu 64%).

De partea cealaltă, eliminarea deşeurilor la groapa de gunoi şi alte metode reprezintă categoria de tratament predominantă în România (93% la groapa de gunoi, 5% reciclat), Bulgaria (92% groapa de gunoi, 8% reciclat) şi Finlanda (84% groapa de gunoi, 10% reciclat).

Gestionarea şi eliminarea deşeurilor poate avea un impact sever asupra mediului. Prin urmare, UE are ca obiectiv reducerea impactului deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii şi îmbunătăţirea utilizării eficiente a resurselor.

Mai multe informații din studiul Eurostat privind cantitatea de deșeuri reciclată la nivel european în 2022 găsiți aici.