Pentru a afla mai multe despre Renergia și activitatea desfășurată de Energy Advisor, startup-ul din spatele acestei aplicații, am discutat cu Alexandru Mureșan, cofondator și CEO al aplicației Renergia.
Ce este și cum funcționează aplicația Renergia
Renergia analizează consumul de energie în gospodărie și generează o estimare a costurilor lunare și anuale aferente și oferă date despre potențialul de economisire la energia electrică și termică. Analiza realizată de Renergia are la bază un algoritm ce îmbină concepte de statistică și probabilistică cu algoritmi avansați, asistați de inteligență artificială.
Renergia a fost fondată de cinci parteneri care au colaborat mai bine de 8 ani înainte ca aplicația să fie lansată, iar toți au avut în comun background-ul științific, fiind cercetători în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică.
„Energia a devenit un pilon principal atât în mediu industrial, cât și în mediu rezidențial, iar ideea noastră inițială a pornit în anul 2022. Eram chiar într-un birou de la universitate și ne confruntam cu o oarecare provocare, și anume evaluarea comportamentului de consum la nivelul utilizatorului rezidențial de energie”, spune Alexandru.
”După mulți ani de cercetări și multe proiecte europene implementate împreună la nivel de cercetare fundamentală și nu numai am simțit nevoia să facem un pas următor și să realizăm un transfer tehnologic și să ducem cercetarea pe care am făcut-o”, adaugă acesta.
Energy Advisor a pivotat de la un model B2C la unul B2B, colaborând cu companii pentru a integra modulele aplicației în platformele lor existente. Practic, utilizatorii care vor să folosească aplicația, fie că vorbim de clienți casnici sau de companii, au de completat un chestionar privind consumul lor actual de energie, iar în baza răspunsurilor, algoritmii lucrează pentru a genera un potențial de economisire.
Provocările dezvoltării unei aplicații de economisit energie
Renergia folosește două tipuri diferite de algoritmi pentru a evalua consumul de energie electrică, respectiv termică, și pentru a recomanda sfaturi pentru economisire. Provocările ce țin de dezvoltarea algoritmilor sunt legate de accesul la seturi de date și complexitatea proceselor. Compania pune accent pe educația sistematică și implică utilizatorii în planuri de eficiență energetică. De asemenea, ei se concentrează pe dezvoltarea platformei Energia Monitoring pentru managementul energetic în clădiri comerciale.
„În primul rând, am avut provocări referitoare la seturile de date experimentale, pentru că atât consumul de energie electrică, dar și cel de energie termică sunt considerate date de interes național sunt destul de greu accesibile. Doi la mână, dacă vorbim de partea de componenta rezidențială. Aici există o oarecare anxietate la nivel social, dată în primul rând de ceea ce se întâmplă cu platformele sociale, anxietate legate de în a ne cere ui informațiile, chiar dacă se face în mod anonim și acele informații sunt folosite în procese de cercetare”, explică CEO-ul Renergia.
Iar o a doua problemă a fost dezvoltarea unei platforme de educare sistematică, prin care să ajute utilizatorii casnici să economisească într-un mod care să fie ușor de înțeles. Marile companii și chiar și cele mai mici au acces la resurse precum auditorii de energie, care evaluează consumul și oferă sfaturi practice pentru obținerea de economii.
Cum calculăm consumul de energie fără prize inteligente
Pentru a calcula consumul de energie este nevoie, de obicei, de prize inteligente sau de senzori, dar Renergia nu folosește astfel de dispozitive și poate te întrebi de ce.
„Gândește-te că orice om are o amprentă particulară prin care ne deosebim de orice altă persoană. Exact într-un mod similar, orice echipament electric are o amprentă energetică, îi spunem noi, pe care noi reușim să o identificăm cu metode metrice avansate, adică matematică pe care o dezvoltăm noi și cu inteligență artificială care ne ajută să automatizăm și să grăbim procesul de calcul”, explică Alex.
În prezent sunt 2.500 de utilizatori activi ai Renergia, iar economiile la factura pentru energie pot ajunge și la 50%, precizează Alexandru Mureșan. Până în acest moment au fost investiți 180.000 de euro în dezvoltarea aplicației, respectiv alți 100.000 pentru dezvoltarea platformei.
Viitorul energetic independent în România și Europa
Independența energetică este un aspect foarte important pentru România ca țară, dar și pentru Europa ca regiune. Chiar dacă până acum țara noastră poate nu a fost un campion al investițiilor de risc în startup-uri, Alexandru este de părere că acest lucru începe să se schimbe.
„Asta vine din motive obiective, aș putea să zic, dar piața încet, încet se dezmorțește și lumea începe să devină mai curioasă și mai emancipată din punctul ăsta de vedere, de a adopta soluții noi”, mai spune cofondatorul Renergia.
„Cred că Europa își va menține cursul și își va menține interesul pentru tranziția energetică și tehnologiile verzi din mai multe motive. Unu la mână vom fi lideri în acest domeniu și cred că ăsta este unul dintre cele mai importante, mai importante argumente. Doi la mână Europa are nevoie de independență energetică, pe care o obținem prin resurse precum soare, vânt, apă. Sunt resurse pe care le avem și pe care trebuie să le utilizăm.”
Planurile Renergia pentru 2025
Echipa plănuiește să extindă utilizarea aplicației prin identificarea de noi parteneri și implementarea unor proiecte pilot, iar pentru 2025 își propune să atingă mai multe investiții pentru continuarea dezvoltării aplicației.
„Suntem în evaluare pe trei granturi pe care le-am depus, pe două a și început evaluarea un grant în valoare de 1,6 milioane de euro, un grant în valoare de 800.000 euro și un grant în valoare de 200.000 euro și mai avem alte trei granturi mici depuse în valoare de 50.000 euro și de 150.000 euro și de 20.000 euro”, explică pentru Green Start-Up Alexandru Mureșan, CEO-ul Renergia.
De asemenea, echipa Renergia vrea să semneze trei noi contracte B2B2C anul acesta, prin care să își lărgească baza de utilizatori și să ajute și alți clienți casnici, dar și companii, să economisească la factura de energie.
Renergia a atras atenția internațională, fiind prezentă la COP 28 și premiată în Europa Centrală și de Est. În viitor, Energy Advisor își propune să extindă colaborările cu autoritățile și companiile mari din domeniul energetic, având o atitudine optimistă privind tranziția către surse de energie regenerabilă.
Comentezi?