9.200 de miliarde de dolari vor fi investiți anual timp de câteva decenii pentru a limita creșterea temperaturii cu 1,5 grade Celsius și pentru a bloca tragedia climatică ce se poate petrece. Suma este cu 40% mai mare decât nivelul actual de investiții și e echivalentul a jumătate din profitul global.

Raportul McKinsey arată că transformarea economică va afecta fiecare țară și fiecare sector. McKinsey arată că tranziția va duce inițial și la o creștere a prețului electricității, înainte ca aceasta să se stabilizeze la un preț mai mic.

Atingerea obiectivului net de emisii zero, arată McKinsey, va fi vital pentru a evita impactul catastrofal al încălzirii globale, ceea ce va afecta miliarde de oameni. Majoritatea investițiilor cu emisii reduse de carbon vor fi oportunități pentru creștere economică și vor duce la o economie mai eficientă și cu costuri reduse. De asemenea, transformarea va fi mai scumpă dacă acțiunile vor fi amânate.

„9.200 de miliarde de dolari pare un cost mare. Dar unul destul de mare încât toți să fim atenți. Nu e însă imposibil. Nu e ca și cum nu ne-am transformat înainte”, a spus Jonathan Woetzel, autorul raportului McKinsey.

„Vom avea o economie sustenabilă sau nu vom mai avea nicio economie”.

Investițiile în energie, transport, construcții, industrie și agricultură vor crește până la 3.500 de miliarde de dolari, iar 1.000 de miliarde de dolari vor fi investiți în bunuri cu emisii reduse de carbon, cum ar fi mașini electrice sau pompe de căldură. Investițiile acestea vor însemna 6,8% din PIB-ul global, ajungând până la 8,8% între 2026 și 2030.

McKinsey menționează în raport că prețul electricității va crește cu 25% până în 2040, înainte să scadă sub nivelul de astăzi până în 2050. Prețurile oțelului și cimentului vor crește cu 30%, respectiv 45%.

Un studiu realizat de firma elvețiană de asigurări Swiss Re, citat de The Guardian, estimează că o creștere de 2,6 grade Celsius până în 2050 va reduce PIB-ul global cu 14%.