Datele Grand View Research arată că piața de produse de piele pe bază de plante va valora 85 de miliarde de dolari la nivel mondial până în 2025, pe măsură ce tot mai mulți consumatori devin conștienți de impactul etic și de mediu al industriei pielăriei. Companii precum Tesla și Volvo sunt înaintea multor producători în trecerea de la piei de animale la pielea pe bază de plante.

Producția de piele este legată de probleme serioase de sustenabilitate, legată în mod nemijlocit ca un produs secundar al industriei cărnii și conectată, de asemenea, la utilizarea excesivă a apei și a terenurilor și la emisiile de gaze cu efect de seră, toate acestea contribuind la criza climatică. Potrivit EPA, 70% din poluarea apei din SUA provine de la fermele industriale. În plus, impactul grav al pielăriei asupra eutrofizării are loc deoarece apele reziduale curg adesea netratate în cursurile de apă locale, potrivit Cleantehnica.com.

Coaliția pentru îmbrăcăminte sustenabilă - o alianță non-profit pentru industria modei care evaluează impactul social și de mediu al muncii în întregul lanț valoric - a dezvoltat Indicele de sustenabilitate a materialelor Higg. Acesta măsoară impactul producției până la punctul de fabricație. Majoritatea pieilor au o rată de impact de 159 - pentru comparație, poliesterul are 44, iar bumbacul are 98.

În timp ce producția de piele are multe elemente nocive mediului înconjurător, tăbăcirea este cea mai toxică fază a prelucrării pielii. Pieile sunt scufundate în butoaie cu apă, săruri de crom și lichior de tăbăcire pentru a opri descompunerea și a insufla o textură flexibilă și cu o culoare rezistentă. Procesul de cromare produce o mulțime de substanțe chimice și gaze. Acesta este atât de nociv încât reglementările stricte care îl reglementează au forțat închiderea unor tăbăcării din SUA și Europa.

Este pielea sintetică mai bună? Nu prea. Pielea sintetică vegană este fabricată din materiale plastice pe bază de petrol, cum ar fi poliuretanul sau clorura de polivinil, care sunt create din petrol sau gaze naturale. Știm că extragerea combustibililor fosili are asociate multiple costuri umane și de mediu, inclusiv forarea, pomparea, transportul și prelucrarea.

În locul pieilor de animale sau al petrolului, este timpul să trecem la resursele regenerabile și la deșeurile naturale pentru cele mai rezistente și mai atrăgătoare textile. Materialele vegane pot proveni dintr-o mare varietate de biomasă, cum ar fi pielițele de struguri, ciupercile, ananasul, porumbul, bananele, merele, cactușii, ceaiul verde, zațul de cafea și chiar apa de cocos.

Produse de piele pe bază de plante

Piele pe bază de plante din fibre virgine și reciclate

MIRUM este un material compozit pe bază de plante, realizat atât din fibre vegetale virgine, cât și reciclate. Fondatorul Natural Fiber Welding (NFW), Luke Haverhals, explică: "MIRUM are cea mai mică amprentă de resurse și de carbon și cel mai mic impact ecologic din categoria sa. Este unic prin faptul că folosește zero plastic: fără PU, fără PVC, fără EVA, fără petrochimicale."

În timp ce multe piei pe bază de plante sunt fabricate cu ajutorul unor procese chimice intensive, MIRUM este produs prin compresie mecanică. Și în loc să se bazeze pe acoperiri PU, NFW a dezvoltat tehnici brevetate pentru a crea aspectul și senzația de lux la care oamenii s-au obișnuit.La sfârșitul duratei de viață a unui produs, MIRUM poate fi reciclat în noi MIRUM. Chiar și resturile de MIRUM din procesul de tăiere pot deveni materie primă pentru următorul lot de producție MIRUM.

Fibre de ciuperci pentru piele pe bază de plante

Firele provenite din structurile rădăcinilor ciupercilor, numite miceliu, au dat naștere unei mișcări pentru pielea din ciuperci. Această rețea complexă de fibre subterane este destul de rezistentă datorită cultivării sale speciale. Crescută rapid și eficient în diferite forme, dimensiuni și lățimi, timpul său de producție este scurt în comparație cu pielea tradițională.

Pielea de miceliu a fost creată de oamenii de știință și inginerii de la Bolt Threads. Un adevărat exemplu al economiei circulare la lucru, știuleții de porumb, așchiile de lemn și paiele rezultate din fabricarea pieilor de ciuperci pot fi amestecate cu icre de ciuperci pentru a crește mai mult miceliu, iar alte produse reziduale generate pot fi reutilizate ca îngrășământ pentru culturi organice sau pentru fumul apicultorilor.

Marca Mylo este moale și suplă și este prezentată de adidas (pantoful Stan Smith Mylo), lululemon (accesorii de yoga) și Stella McCartney (top bustieră și pantaloni).

Fibre din frunze de ananas

Utilizarea fibrei din frunze de ananas, un produs agricol rezidual, oferă posibilitatea de a construi o industrie comercială scalabilă pentru comunitățile agricole în curs de dezvoltare, cu un impact minim asupra mediului.

Piñatex® fiber pornește ca un produs secundar al recoltei existente de ananas, astfel încât materia primă nu necesită resurse de mediu suplimentare pentru a fi produsă. După recoltare, frunzele adecvate ale plantei care rămân în urmă sunt colectate în mănunchiuri, iar fibrele lungi sunt extrase cu ajutorul unor mașini semiautomate. Fibrele sunt spălate și apoi uscate în mod natural la soare sau, în timpul sezonului ploios, în cuptoare de uscare. Fibrele uscate trec printr-un proces de purificare pentru a elimina orice impuritate, ceea ce duce la obținerea unui material asemănător pufului. Această fibră de frunze de ananas asemănătoare pufului este amestecată cu un acid polilactic pe bază de porumb și este supusă unui proces mecanic pentru a crea Piñafelt, o plasă nețesută.

Prin fabricarea Piñatex, au fost economisite 264 de tone de Co2 - a căror ardere ar fi eliberat în atmosferă echivalentul a 264 de tone de CO2.

Rolele de Piñafelt sunt transportate cu vaporul din Filipine în Spania sau Italia pentru finisare specializată. Pielea pe bază de plante a fost folosită de peste 1000 de mărci din întreaga lume, inclusiv Hugo Boss, H&M și Hotelul Hilton Bankside.

Textile pe bază de cactus

Cu scopul de a crea o alternativă la pielea de origine animală, Adrián López Velarde și Marte Cázarez au dezvoltat o alternativă vegană la piele fabricată din cactus Nopal. După doi ani de cercetare și dezvoltare, creatorii au adus un material comercializabil pe bază de cactus în octombrie 2019 pentru a-l prezenta ca alternativă la piele la Milano, Italia.

Primul material organic extrem de sustenabil și ecologic din lume realizat din cactus Nopal se numește Desserto®. Produs într-o mare varietate de culori, grosimi și texturi, procesul începe pe o plantație de cactus perenă care se potrivește cu biodiversitatea nativă și se îmbină cu flora sălbatică.