Ingerarea plasticului provoacă puilor de păsări marine leziuni cerebrale asemănătoare cu boala Alzheimer, conform The Guardian.

Analiza puilor de sable shearwaters, o specie de păsări migratoare care călătoresc între Insula Lord Howe din Australia și Japonia, a arătat că deșeurile din plastic provoacă daune precum degradarea mucoasei stomacului, ruperea celulelor și neurodegenerare.

Cercetătorii de la Universitatea din Tasmania au examinat zeci de pui de shearwaters, care își petrec primele 90 de zile în vizuini subterane înainte de a pleca în prima lor migrare. Mulți dintre aceștia au fost hrăniți accidental cu deșeuri de plastic de către părinți, care au ajuns în stomac.

Leziuni invizibile în organele și creierul păsărilor marine

Testele de sânge au indicat că poluarea cu plastic a provocat puilor probleme grave de sănătate și le-a afectat stomacul, ficatul, rinichii și creierul, explică studiul publicat în revista Science Advances.

„Ingerarea plasticului de către păsările marine nu este un fenomen nou. Știm despre acest lucru încă din anii ’60, dar majoritatea cercetărilor se concentrează pe păsările care sunt extrem de slăbite, înfometate și care eșuează pe plaje,” a declarat Alix de Jersey, doctorant la Școala de Medicină a Universității din Tasmania și autoarea principală a studiului.

„Am vrut să înțelegem mai bine starea păsărilor care au consumat plastic, dar par sănătoase la exterior. În testele de sânge am descoperit modele ale proteinelor foarte asemănătoare cu cele întâlnite la persoanele care suferă de Alzheimer sau Parkinson. Este aproape echivalentul unui copil mic care dezvoltă Alzheimer. Aceste păsări suferă cu adevărat din cauza plasticului, mai ales în ceea ce privește sănătatea neuronală a creierului,” a explicat cercetătoarea.

Plasticul, o condamnare la moarte pentru puii de păsări

Shearwaters se numără printre speciile de păsări care sunt cele mai afectate de poluarea cu plastic. Studii anterioare au identificat peste 400 de bucăți de plastic într-un singur pui de shearwater, adică aproximativ 5 până la 10% din greutatea corporală a păsării.

Deși puii sunt capabili să regurgiteze o parte din plastic înainte de a migra, cercetătorii spun că cantitatea enormă de deșeuri face puțin probabil ca toate păsările să elimine plasticul complet. Păsările examinate în cadrul studiului au avut stomacul curățat artificial, ceea ce le-a oferit șansa de a începe migrația spre Marea Japoniei fără plastic în organism.

„Este aproape o condamnare la moarte pentru acești pui, ceea ce este tragic, pentru că par foarte sănătoși la exterior. Dar, știind în ce stare se află corpul lor înainte de migrație, este greu de imaginat că vor ajunge la destinație,” a spus de Jersey.