Reuters scrie că oficialii vor încerca să se asigure că țările europene vor avea acces la materialele necesare tranziției energetice.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comunicat recent reprezentanților Parlamentului European faptul că investițiile în tranziția energetică se vor tripla la nivel mondial până în următorul deceniu de la suma de anul trecut de un miliard de dolari.

Actul legislativ privind o industrie cu zero emisii nete și actul privind materiile prime critice ale Uniunii Europene sunt parte a Planului Industrial al Pactului Verde, iar ambele inițiative au rolul de a se asigura că UE se va număra printre liderii în ce privește reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, însă și de faptul că va fi un lider în ce privește producția de tehnologie necesară pentru tranziție.

O parte a planului întocmit de oficialii europeni este aceea că regiunea ar trebui să se poată aproviziona cu 40% din tehnologiile verzi de care va avea nevoie până în 2030, prin încurajarea investițiilor în acest domeniu și prin ușurarea procesului de obținere al avizelor.

Și minarea resurselor este o componentă importantă, motiv pentru care executivii europeni vor insista pe faptul că țările europene vor trebui să își exploateze 10% din materia primă necesară pentru producția de tehnologii verzi.

Ursula von der Leyen a declarat că „aceste minerale ne alimentează telefoanele și mașinile electrice, cipurile și bateriile, panourile solare și turbinele eoliene. Acestea nu pot funcționa fără aceste materii prime.”