Deși calitatea aerului variază foarte mult de la loc la loc și de la o zi la alta, aproape întreaga lume, aproximativ 99% din populația globală, este expusă unui aer care nu respectă standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Aerul poluat, încărcat cu gaze toxice sau particule invizibile care pătrund în corpul uman provoacă moartea prematură a 7 milioane de oameni în fiecare an, estimează agenția de sănătate a ONU, conform Euro News.
Sursele celor mai periculoși poluanți ai aerului
Poluanții din atmosferă provin adesea din arderea combustibililor, precum cărbune, gaze naturale, motorină și benzină sau chiar din arderea copacilor în scopuri agricole și incendiile de vegetație.
Printre cei mai periculoși poluanți se numără particulele fine care pot fi inhalate, cunoscute sub numele de materie particulată (particulate matter, sau PM). Cele mai mici dintre acestea, numite PM 2.5 deoarece au un diametru mai mic de 2.5 microni, pot pătrunde în plămâni și sunt produse în mare parte prin arderea combustibililor.
Particulele mai mari, numite PM 10, sunt asociate cu agricultura, mineritul sau vântul care cară praf erodat, potrivit OMS. Alți poluanți periculoși includ gaze precum dioxidul de azot sau dioxidul de sulf, de asemenea produși prin arderea combustibililor, explică Anumita Roychowdhury, expert în poluarea aerului la Centrul pentru Știință și Mediu din New Delhi.
Ce probleme de sănătate poate cauza poluarea aerului
Poluarea aerului este al doilea cel mai mare factor de risc pentru moarte prematură la nivel global, după hipertensiune arterială, conform unui raport al Institutului pentru Efectele Sănătății.
Expunerea pe termen scurt poate declanșa crize de astm și poate crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, în special la vârstnici sau la persoanele cu probleme de sănătate. Pe termen lung, poate provoca probleme cu inima și plămânii, precum boli cardiovasculare sau boli și infecții pulmonare.
O analiză recentă realizată de UNICEF spune că peste 500 de milioane de copii din țările din Asia de Est și Pacific respiră aer toxic, iar poluarea este asociată cu moartea a 100 de copii cu vârstele sub cinci ani în fiecare zi.
Cum te poți proteja cel mai bine de poluarea aerului
Cele mai ușoare metode de limitare la expunere sunt statul în interior sau purtarea unei măști de protecție.
Cu toate acestea, statul în interior nu este întotdeauna posibil, mai ales pentru persoanele care trebuie să lucreze sau să trăiască în aer liber, subliniază Danny Djarum, cercetător în calitatea aerului la World Resources Institute.
Oamenii trebuie, de asemenea, să fie conștienți de poluarea aerului care se întâmplă și în interior, care poate fi cauzată de activități obișnuite precum gătitul sau chiar arderea unui bețișor parfumat.
Pentru asta, purificatoarele de aer pot ajuta la reducerea poluării care se întâmplă, cu toate că au limitări - acestea funcționează prin aspirarea aerului dintr-o încăpere și trecerea lui printr-un filtru care oprește poluanții înainte de a-l recircula. Cu toate astea, sunt cele mai eficiente soluții în spațiile mici, care pot fi folosite inclusiv în apropierea oamenilor.
Comentezi?