Green Start-Up a discutat cu Mihai Palura în cadrul unui interviu, pentru a afla mai multe detalii despre Pai din Stuf. Mihai a început afacerea alături de partenera sa, Dorinela Oaie, după ce, odată cu venirea pandemiei, au trecut joburile de la corporațiile unde lucrau în regim de telemuncă. Așa au decis să se mute în Delta Dunării, la Nufăru.

„Mutarea la Nufăru a fost foarte așteptată. Aveam planuri înainte de pandemie de a lăsa aglomerația urbană în urmă. Odată cu mutarea din București, ne-am dat seama cât de mult contează pentru sănătatea noastră liniștea și conectarea cu natura”, povestește Mihai.

El spune că mutarea în Deltă a fost benefică. El și Dorinela sunt mai liniștiți, mai răbdători și mult mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor.

Un business din paie din stuf

Mihai și Dorinela au observat că paiele de băut din bambus erau considerate o variantă sustenabilă a celor din plastic sau hârtie. Dar ei nu considerau acest lucru adevărat. „Nu e sustenabil să aduci un pai din Asia. Ne-am gândit la variante locale care ar putea înlocui bambusul și așa am ajuns la Pai din Stuf. Ca materiale sunt foarte similare, ba chiar stuful are o creștere mai rapidă. Ajunge la o înălțime de 4-5 metri în doar un an”, explică Mihai.

„Forma cilinidrică și rezistența fac din stuf un material ideal pentru a fi transformat în paie de băut. Recoltarea stufului aduce beneficii ecosistemului, stimulând regenerarea plantelor noi și se reduce riscul de incendii. Prin faptul că stuful este o plantă cu creștere rapidă, utilizarea lui este o variantă sustenabilă la paiele din plastic, hârtie sau bambus”, spune fondatorul Pai din Stuf.

Compania produse atât paie de unică folosință, cât și paie reutilizabile. Astfel, paiele reutilizabile sunt făcute din partea de jos a plantei, mai rezistentă, pe când cele de unică folosință sunt fabricate din jumătatea de sus, mai puțin rezistentă.

„Pentru paiele reutilizabile le recomandăm clienților noștri ca după folosire să fie clătite, uscate și păstrate într-un loc aerisit. De asemenea, o dată pe lună pot fi fierte pentru dezinfectare”, explică Mihai Palura.

Cum s-a dezvoltat afacerea și cât de greu e să faci paie din stuf

Producția este în momentul de față în totalitate manuală, fiecare pai este tăiat la dimensiune, are margini finisate, iar apoi trece la curățare, pentru ca apoi să fie uscat și tratat termic pentru a fi sigur de folosit. Practic, la 90 de grade sunt distruse bacteriile și microorganismele.

„Eu și Dori ne ocupăm de tot, dar ne dorim ca după acest an, dacă lucrurile vor arăta așa cum ne dorim, să mărim capacitatea de producție și vom mai avea nevoie de doi colegi. Anul acesta vrem să vedem cum este primit produsul nostru de piață și să căutăm soluții de a produce mai eficient”, explică Mihai Palura.

Și, cum este primit de piață? Ei bine, cei doi corporatiști mutați în Tulcea spun că paiele au fost populare atât pentru consumatori casnici, cât și pentru business-uri din HoReCa, având comenzi care au revenit deja la a doua sau a treia comandă.

„Paiele din stuf sunt preferate de cei care au conștientizat nevoia unei schimbări prin impactul pe care activitățile și obiceiurile de zi cu zi îl au asupra mediului înconjurător”, explică Palura.

„Clienții HoReCa au preferat paiele din stuf și pentru calitatea acestora. Față de cele din hârtie, paiele noastre nu se înmoaie, nici măcar în băuturile calde, își păstrează textura și utilitatea indiferent cât de mult timp stau scufundate în lichide”, explică antreprenorul.

Sustenabilitate prin stuf

Stuful este o resursă regenerabilă și abundentă, prea puțin utilizată pentru potențialul ei. „Ne gândim și la alte moduri de valorificare, cum ar fi obținerea celulozei și fabricarea de ambalaje de unică folosință din resturile pe care le avem din producție”, explică reprezentantul companeii.

Dar sustenabilitatea nu e doar un business plan, ci un stil de viață pentru Mihai și Dorinela. „Trebuie să renunțăm la dependența de plastic în articolele de unică folosință, cu durată de folosire scurtă. Variante sunt destule, chiar dacă sunt mai scumpe decât plasticul, dar pe măsură ce vor deveni mai populare, prețurile vor scădea. Noi nu folosim plastic în ambalarea paielor, am căutat variante biodegradabile precum hârtia și plicuri de lână în loc de folia cu bule”, spune Mihai.

De asemenea, în paie nu se folosesc aditivi, coloranți sau alți adezivi, așa că după ce paiul este aruncat nu va avea niciun impact asupra mediului. Paiele de la Pai din Stuf se pot achiziționa în pachete de 10 paie reutilizabile, la 42 de lei sau 30 de paie biodegradabile la 36 de lei.