Conform Euronews.green, 20 de arbori potriviți pentru mediul urban au fost selectați pentru a fi donați. Aceștia vor ajunge la cetățenii care au o grădină sau un spațiu verde nepavat unde să poată crește. Oficialii orașului speră ca această inițiativă să ajute orașul să se răcorească pe timp de vară, dar și să contribuie la un aer mai curat.

Proiectul a fost demarat anul trecut, atunci când un tramvai din oraș a fost decorat pe interior cu diverse plante pentru a promova grădinăritul sustenabil. Timp de o zi, tramvaiul respectiv a făcut cursele obișnuite sub formă de grădină mobilă, iar intenția a fost de a promova activitățile de îngrijire a spațiilor verzi.

Rezidenții sectorului central al orașului Antwerp pot depune cereri pentru diferite tipuri de copaci sau plante potrivite pentru mediul urban, pe care să le poată planta și de care să se îngrijească la domiciliu. Totodată, oficialii orașului pot oferi ajutor financiar pentru cei care vor să achiziționeze un butoi pentru colectarea apei de ploaie, cu care să ude plantele respective.

În 2022, rezidenții orașului Antwerp au fost încurajați să își decoreze locuințele cu plante, ceea ce a dus la „înverzirea” a 200 de fațade, dar și la crearea a 170 de mini păduri urbane.

Dincolo de beneficiile aduse mediului, precum captarea carbonului sau îmbunătățirea calității aerului, grădinăritul s-a dovedit a fi benefic pentru îmbunătățirea stării mentale a oamenilor.