În primul rând, ce sunt construcțiile nZEB? Marius ne-a explicat că „pentru a intra în nZEB sau în standardul de casă pasivă, o construcție trebuie să fie realizată ținându-se cont, în toate etapele de construire, de principiile de eficiență energetică. În primul rând, termoizolarea casei trebuie să fie continuă - adică să termoizolăm nu doar pereții, ci și fundațiile, acoperișul și alte elemente de structură.”

Totodată, spune el, este foarte important ca o clădire să nu aibă „punți termice”, adică locuri prin care căldura să părăsească interiorul, la fel este cazul și pentru aerul rece din timpul verii. O componentă importantă în acest sens este montarea tâmplăriilor performante, care trebuie instalate precis de către experți în domeniu, pentru a se evita posibilele pierderi termice.

Iar pentru a asigura aerul proaspăt în interior, el recomandă instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

Clădiri vechi aduse în prezent

Beneficiile tehnologiilor nZEB sunt acelea că o clădire poate fi reabilitată pentru ca amprenta ei de carbon să fie redusă, însă acest lucru nu garantează performanța ei optimă din punct de vedere al eficienței energetice. Astfel, în anumite situații, ridicarea unei noi clădiri poate fi alegerea optimă pe termen lung, chiar dacă amprenta inițială de carbon ar putea părea mai mare.

„Pentru a determina asta, însă, este nevoie să apelezi la un auditor energetic care va expertiza clădirea (să identifice punțile termice, deteriorări, mucegai), apoi va face proiectul de reabilitare. Dacă fundația, de exemplu, nu a fost termoizolată, nu ai cum să faci asta ulterior și, automat, nu mai intri în standardul nZEB, ci doar aduci anumite îmbunătățiri”, spune Marius Șoflete.

Iar dacă restaurarea unei clădiri vechi este fezabilă pentru a o transforma din punct de vedere al eficienței, proprietarii trebuie să aleagă doar materiale de calitate, echipamente compatibile și să nu facă rabat la calitatea execuției pentru a evita, printre altele, problemele de etanșare.

Diferențele dintre o clădire obișnuită și una eficientă energetic, la prima vedere, nu sunt mari. Marius ne explică faptul că grosimea pereților este detaliul care „dă de gol” o clădire nZEB, pentru că aceasta are pereții mai groși decât una obișnuită.

Totuși, beneficiile și diferențele de substanță vin odată ce locuiești sau lucrezi pe termen lung într-o astfel de construcție.

„O casă pasivă are, în primul rând, un grad superior de confort. Aceasta este etanșă, nu pierde căldură și nici nu are nevoie de prea multe resurse de energie pentru a o produce (plusând aici că necesarul mic de căldură poți să ți-l asiguri prin surse regenerabile). Este foarte important aspectul necesarului de energie, care înseamnă facturi mai mici la energie și independență de fluctuațiile prețului la energie, iar asta se datorează anvelopei termice performante (tâmplăriile și termosistemul), precum și a echipamentelor precum sistemul de ventilație, pompa de căldură, panouri fotovoltaice”, spune co-organizatorul nZEB Expo.

În prezent la nivel global există 28 de case pasive, potrivit experților din cadrul Passive House Insitute, iar alte câteva zeci, spune Marius, așteaptă certificarea.

Tot el adaugă faptul că aceste clădiri nu prezintă dezavantaje, în afara costului investiției inițiale mai ridicat. Pe termen lung, acesta se compensează „prin rezistența clădirii în timp și prin performanța energetică. De asemenea, o asemenea clădire te protejează și de fluctuațiile prețului la energie, iar dacă dorești la un moment dat să o vinzi, aceasta va avea o valoare mai mare.”

Cum construiești o casă nZEB în România

În ultimii cinci ani, industria clădirilor pasive a evoluat semnificativ, spune Marius. Există proiectanți specializați și certificați de PHI și există și fabrici specializate în producția caselor prefabricate din lemn, care oferă soluții la cheie proprietarilor. Există, de asemenea, și furnizori de materiale și echipamente specifice acestor construcții, cum ar fi pompele de căldură sau sistemele de ventilație.

„Mai important, însă, e că sunt oameni specializați pe verificarea calității execuției (care realizează audit energetic prin teste specifice, cum este cel de termoviziune). Multe din aceste companii și acești specialiști vor fi prezenți la nZEB Expo ca speakeri, ca organizatori de ateliere practice sau ca expozanți, pentru a oferi publicului vizitator know-how-ul corect, direct de la sursă, despre cum să construiască corect”, explică inginerul proiectant de case pasive.

Din păcate, România se află în urma altor țări europene când vine vorba de numărul clădirilor nZEB, pentru că proprietarii de clădiri de la noi din țară nu iau în calcul facturile mai mici pe termen lung și nici confortul termic pe care o astfel de construcție le aduce.

„În prezent se discută reluarea programului Casa Verde care, însă, nu este suficient pentru a intra în nZEB. O casă nu devine eficientă energetic doar cu panouri fotovoltaice, ci are nevoie de o termoizolare corespunzătoare, să fie etanșă și așa mai departe”, spune co-organizatorul nZEB Expo.

Legislația pentru casele pasive există și se numește nZEB – MC 001.2022, însă el este facultativ, iar Marius speră că prin promovarea clădirilor de acest fel, acest standard va deveni tot mai popular în rândul proprietarilor și constructorilor.

Târgul nZEB Expo ar putea facilita accesul la informație atât pentru reprezentanții industriei construcțiilor, cât și celor care vor să ridice clădiri mai eficiente energetic.

Astfel, spune Marius, „am realizat că procesul de învățare și schimbul de informații este foarte eficient și în offline pentru că, nu-i așa, de multe ori interacțiunea fizică o bate pe cea online. Evenimentul a crescut de la an la an pe toți indicatorii, reușind să aducem anul trecut la Cluj peste 100 de expozanți (producători și distribuitori de materiale de construcții), peste 30 de speakeri și ateliere practice de construit, expoziție de construcții prefabricate și altele.”

„Dorința noastră principală este să ne bucurăm de un număr cât mai mare de vizitatori, din toate categoriile de public pe care le vizăm, deoarece pentru ei organizăm acest eveniment. Îi așteptăm cu informație teoretică și practică de cea mai bună calitate, de la cei mai buni specialiști în construcții și cu multe, multe alte surprize – dintre care aș vrea să menționez că aducem cea mai mare imprimantă 3D din România, care va printa o structură de casă și, printre speakeri, pe Carlos Moreno – creatorul conceptului The 15 Minute City, un vizionar în urbanism.”

Înscrie-te gratuit pentru a participa la nZEB Expo, eveniment ce are loc între 14 și 16 iunie în București, la Romexpo.