Sustenabilitatea și circularitatea, prioritățile HMD Global

Am discutat cu Robert Siewierski, General Manager of East Europe, HMD Global, despre produsele prezentate în cadrul evenimentului care a avut loc ieri, pe 20 octombrie, dar și despre focusul companiei pe sustenabilitate și cum se va îmbunătăți din acest punct de vedere.

„Sunt o mulțime de companii și organizații care comercializează materiale reciclate la diferite nivele, 100%, 90%, 70%, iar HMD a ales să încorporeze astfel de materiale în Nokia X30 5G, astfel că întreaga suprafață de aluminiu a telefonului este reciclată”, ne-a spus acesta.

Managerul HMD Global a precizat faptul că lucrează cu organizații care curăță oceanele planetei, aceasta fiind și o sursă importantă pentru materialele plastice pe care compania le folosește.

În același timp, HMD Global desfășoară activități de împădurire cu o parte din veniturile obținute din vânzarea de telefoane.

Până acum, compania a reușit să planteze peste 300.000 de copaci la nivel global, potrivit lui Robert Siewierski.

De asemenea, cercetătorii HMD Global plănuiesc să facă modelul X30 5G mai reparabil de către utilizatori în ce privește înlocuirea componentelor cum ar fi bateria.

Înainte de a face acest pas, compania vrea să se asigure că procesul va fi unul simplu și că poate fi făcut fără a afecta în vreun fel dispozitivele.

Robert a declarat pentru Green Start-Up că „provocarea cu această idee este că, pe de-o parte, poți face telefonul reparabil pentru utilizator, însă atunci când oferi și trei ani de garanție, trebuie să te asiguri că orice s-ar întâmpla, acesta nu va fi modificat.”

„Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu poate pătrunde mai adânc în dispozitiv și lucrăm la asta”, a adăugat el.

În cazul în care compania va reuși să facă această mișcare, Robert ne-a comunicat faptul că piesele de schimb, precum bateriile, vor putea fi achiziționate direct de pe site-ul HMD Global, astfel încât oamenii să nu confunde piesele originale cu replici.

Managerul General pentru Europa de Est al HMD Global a explicat și ideea din spatele abonamentului Circular, care le permite utilizatorilor să prelungească duraata de viață a terminalelor lor, acesta fiind implementat deocamdată în Germania și UK.

Ca idee principală, un utilizator se poate înscrie pe o perioadă contractuală de unul-doi ani, de exemplu, timp în care acesta poate folosi un dispozitiv pe care l-a selectat pentru o sumă de bani lunară.

HMD Global garantează că, în orice situație, indiferent de starea dispozitivului respectiv după expirarea perioadei contractuale, compania va lua dispozitivul de la utilizator și fie îl va recondiționa, fie îl va recicla pentru a recupera diverse componente.

Asta înseamnă că, dacă dispozitivul este într-o stare bună, el poate fi recondiționat și oferit unui alt utilizator, însă dacă starea dispozitivului nu permite acest lucru, el va fi dezasamblat, iar HMD Global va trimite componentele funcționale companiilor care se pot folosi de ele.

„Dezasamblăm dispozitivele și piesele ce pot fi refolosite, precum procesorul, camerele sau dispozitivele IoT (Internet of Things) sunt trimise către producătorii care se pot folosi de ele”, ne-a comunicat Robert.

Abonamentul Circular nu este disponibil în prezent în România, însă compania vrea să implementeze și la noi în țară acest model de business odată ce s-a documentat temeinic cu privire la piață.

Anumite dispozitive, precum tabletele, pot fi trimise pentru a fi utilizate în învățământ la școli și grădinițe, ne-a precizat Robert Siewierski, General Manager of East Europe, HMD Global.

În ce privește planurile de viitor pentru sustenabilitate ale HMD Global, compania vrea ca, până în 2035, întreaga producție să fie realizată fără deșeuri, iar până în 2025, 90% din portofoliul de dispozitive al companiei va fi acoperit de trei ani de garanție, iar acestea vor beneficia și de implementarea materialelor sustenabile.

HMD Global, compania care deține brandul Nokia, a anunțat în cadrul târgului de tehnologie IFA 2022 de la Berlin, care a avut loc la începutul lunii septembrie, noile dispozitive pe care le-a prezentat și la nivel local, inclusiv cel mai sustenabil terminal Nokia de până acum, și abonamentul Circular, care recompensează utilizarea îndelungată a dispozitivului.

Nokia X30 5G

Din punct de vedere al specificațiilor, Nokia X30 5G are o ramă din aluminiu 100% reciclat și un spate din plastic ce încorporează 65% materiale reciclate, iar cutia dispozitivului este și ea un exemplu sustenabil, fiind realizată cu 94% hârtie reciclată.

Terminalul nu vine cu încărcător în pachet, deși oficialii HMD Global susțin că utilizatorii vor avea opțiunea de a achiziționa un adaptor de 33W separat.

Ecranul telefonului este un AMOLED Pure Display de 6.43 inci care ar trebui să aibă o calibrare superioară a culorilor.

Panoul Full HD+ are o un refresh rate de 90Hz și o luminozitate tipică de 450 de niți, care poate ajunge la 700 de niți în condiții de iluminare puternică.

Display-ul lui Nokia X30 5G este acoperit cu Gorilla Glass Victus.

Oficialii HMD Global au adăugat faptul că și sistemul de camere se bucură de protecție sporită mulțumită suprafeței Gorilla Glass DX+ a celor de la Corning.

Sistemul este format dintr-o cameră principală de 50MP care are stabilizare optică și un modul ultrawide de 13MP cu un câmp vizual de 123 de grade. Camera selfie este un modul de 16MP.

Procesorul lui Nokia X30 5G este un Qualcomm Snapdragon 695 5G construit pe 6 nanometri care oferă conectivitate 5G, așa cum sugerează și numele.

Sursă foto: HMD Global

Terminalul poate fi achiziționat în două configurații, 6GB de memorie RAM și 128GB de stocare UFS 2.2 sau 8GB RAM și 256GB stocare UFS 3.0.

Nokia X30 5G are și capabilități eSim, ceea ce înseamnă că este pregătit pentru conectivitatea viitorului și se bucură de „promisiunea 3-3-3” a celor de la HMD, care presupune că va primi trei upgrade-uri de platformă Android (în pachet vine cu Android 12), trei ani de actualizări și trei ani de garanție.

Reprezentanții HMD au adăugat faptul că bateria de 4.200mAh ar trebui să-și păstreze peste 80% din capacitatea inițială după 800 de cicluri de încărcare folosind un încărcător de 33W.

Alte funcții alte telefonului includ și încărcarea printr-un port USB-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, NFC și un IR blaster.

Configurația de bază a lui Nokia X30 5G pornește în România de la aproximativ 2.300 de lei.

Nokia G60 5G

Nokia G60 5G este al doilea telefon prezentat de companie și are o ramă de plastic formată din 65% materiale reciclate și un spate tot de plastic, de data aceasta 100% reciclat.

Nokia G60 5G vine cu un ecran mai mare de 6.58 inci Full HD+ cu o rată de refresh de 120Hz, însă de data aceasta vorbim despre un panou LCD.

Utilizatorii pot seta manual luminozitatea manual la 450 de niți, însă ea poate ajunge la 500 de niți în lumină puternică.

Terminalul mai accesibil beneficiază de același Snapdragon 695 5G, însă configurațiile de memorie și stocare încep mai de jos, respectiv la 4GB RAM și 64GB stocare. Acestea pot fi ajunge la 4GB RAM/128GB stocare sau 6GB RAM/128GB stocare.

Și acest telefon are o cameră principală de 50MP, deși senzorul este mai mic, iar modulul ultrawide este de 5MP de data aceasta, iar Nokia G60 5G are și un senzor de adâncime.

Bateria mai mare, de 4.500mAh, poate fi încărcată cu un adaptor de 20W, iar în unele țări, telefonul va veni cu încărcătorul în cutie.

În ce privește conectivitatea, G60 are suport pentru eSim, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 și NFC și se bucură de aceeași „promisiune 3-3-3” ca fratele mai mare.

Sursă foto: HMD Global

În România, acest dispozitiv poate fi cumpărat pentru aproximativ 1.550 RON.

Nokia T21

Tableta Nokia T21 este al treilea membru introduc de către HMD Global pe piața din România și este un dispozitiv focusat pe consumul multimedia cu ecranul său IPS de 10.4 inci cu rezoluție 2000X1200 care poate atinge 360 de niți.

Procesorul care „pune tableta în mișcare” este un Unisoc Tiger T612 și vine cu 4GB de memorie RAM și fie 64, fie 128GB de stocare eMMC 5.1.

Nu are conectivitate Wi-Fi 6, iar conexiunea Bluetooth este limitată la standardul 5.0, însă este disponibilă și într-o variantă cu LTE, iar bateria de 8.200mAh poate fi alimentată la o viteză de 18W.

În România, prețul de pornire al acestei tablete este de 1.299 RON.