ESG Today scrie că decizia reprezintă un pas major în direcția stabilirii unei piețe sustenabile, ca urmare a aprobării noilor reguli pentru Ecodesign din aprilie. Prin reglementarea actualizată, Comisia vrea să întărească aspectele ce țin de sustenabilitatea produselor, care până în prezent se refereau doar la produsele energetice, conform cadrului legislativ Ecodesign introdus în 2009.

Produsele care vor face excepție de la noile reglementări sunt motoarele electrice, dar și bunurile care fac obiectul siguranței și securității naționale. Pentru produsele care intră în categoria Ecodesign, acestea vor trebui să îndeplinească mai multe criterii de sustenabilitate, cum ar fi reparabilitatea, durabilitatea, dar și conținutul de materiale reciclate.

Una dintre cele mai importante noi reguli este aceea că produsele vestimentare și încălțămintea nevândute nu vor mai putea fi vândute, iar măsura se va aplica la doi ani după ce legea va intra în vigoare. Pe viitor ar putea fi vizate și alte categorii de produse, dar legiuitorii vor putea cere raportări cu privire la cantitățile de produse care vor fi distruse, dar și motivul distrugerii acestora.