Potrivit Smithsonian Magazine, fabricile și infrastructurile care emit cantități importante de metan se află în Asia, Orientul Mijlociu și în sudul SUA, potrivit experților NASA.

David Thompshon, cercetătorul instrumentului desemnat de NASA pentru acest proiect, a declarat că „este o capabilitate unică ce va contribui la întărirea eforturilor de localizare a surselor de metan și de a reduce emisiile provenite din activitatea umană.”

Scopul principal pentru care a fost conceput detectorul nici măcar nu este descoperirea locațiilor bogate în emisii de metan, ci cartografierea zonelor deșertice bogate în minerale de pe planetă.

Robert Green, cercetător principal care lucrează cu noul dispozitiv, a declarat că „metanul are o semnătură spectrală specială care se află în aceeași lungime de undă cu mineralele, iar de aceea am putut să descoperim aceste zone.”

Unele dintre sursele de metan până acum necunoscute cercetătorilor se află în deșertul din New Mexico, susțin oamenii de știință.

Dispozitivul, numit Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT), a detectat, de asemenea, 12 surse mari de metan la diferite puncte de infrastructură de gaze și petrol din Turkmenistan, unele dintre acestea fiind mai lungi de 32 de kilometri.

Împreună, acestea eliberează circa 50 de tone de metan pe oră.

„Acestea sunt de abia primele descoperiri legate de gazele cu efect de seră pe care le facem cu ajutorul EMIT”, a declarat Andrew Thorpe de la Laboratorul de propulsie aerospațială al NASA.

Deși are o durată de viață în atmosferă de 20 de ani față de dioxidul de carbon, metanul are potențialul de a încălzi planeta de 80 de ori mai mult.