Principalii investitori ai proiectului sunt Untitled Ventures și Buildit Accelerator.

Potrivit tech.eu, companiile europene vor să facă trecerea către surse regenerabile de energie pentru a ajuta Europa să devină unul dintre principalii producători de hidrogen verde.

Pentru a genera hidrogen, mai întâi trebuie să fabrice electrolizori -aparate pentru electroliza apei (n. red.)-, proces care necesită utilizarea de metale nobile și alte materiale.

Pe lângă faptul că procesul de fabricație este complicat și costisitor, electrolizorii nu rezistă foarte bine la coroziune, iar resursele necesare fabricării lor sunt limitate.

Naco, un startup din Riga, a obținut o finanțare de 1.5 milioane de euro pe care compania o va folosi pentru a încerca revoluționarea procesul prin care se generează hidrogen verde, ajutând astfel companiile care vor să creeze acest tip de combustibil.

Naco vrea să îmbunătățească procesul de producție de hidrogen folosind un înveliș de ceramică pentru anumite componente din electrolizori și din celulele de combustibil.

Învelișul de ceramică este un strat care este aplicat pe anumite componente pentru a le face rezistente la apă, ulei sau murdărie, lucru care ar trebui să facă aceste componente rezistente la coroziune.

Naco susține că soluția pe care ei o oferă utilizează mai puține materiale, astfel electrolizorii și celulele de combustibile fiind mai accesibile.

Oskar Stachowiak, managing partner la Untitled Ventures a declarat că „în vreme ce lumea se îndreaptă către un viitor cu o amprentă redusă de carbon, hidrogenul prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru companii și pentru guverne.”

Startup-ul a reușit să vină cu noi soluții pentru materiale pentru companii care lucrează pe piața hidrogenului verde, precum Siemens Energy și Hyundai.

În viitor, Naco vrea să investească în construirea stațiilor în apropierea fabricilor clienților companiei.