Potrivit Clean Tehnica, cuptoarele cu arc electric (EAF) au emisii Scope 1 și Scope 2 cu 75% mai mici față de cuptoarele încinse când vine vorba de procesarea oțelului brut și laminarea acestuia la cald, conform unui studiu realizat de CRU Group.

Mark Millett, președinte la SMA și co-fondator, președinte și CEO la Steel Dynamics, a declarat că „sustenabilitatea una dintre cele mai importante probleme în afacerile din prezent, iar industria oțelului s-a confruntat de mult cu provocarea de a percepută incorect ca fiind cea care se bazează pe procese antice, ineficiente și foarte poluante.”

„Noul studiu, care trebuia realizat cu întârziere, ridică ștacheta pentru modul în care ne validăm progresul în acest domeniu. Oțelul produs cu ajutorul EAF oferă cea mai verde, mai sigură și mai eficientă metodă din punct de vedere energetic pentru producția oțelului, iar cel mai recent studiu al nostru sprijină acest lucru”, a adăugat el.

Oțelul produs cu ajutorul furnalelor, care asigură 70% din producția totală de oțel la nivel global, este procesat la fabricile care topesc materia primă în fier, pe care îl procesează mai apoi în oțel prin arderea cărbunilor.

Oțelul produs cu ajutorul EAF reprezintă aproximativ 70% din totalul producției de oțel din SUA, iar acesta este fabricat cu ajutorul electricității, iar pentru fabricarea oțelului se folosește fier vechi, lucru ce generează mai puține emisii și este, în general, un proces mai puțin intens din punct de vedere energetic.

Producția oțelului cu ajutorul EAF va avea un impact mai mic asupra mediului înconjurător pe măsură ce companiile energetice vor implementa mai multe surse de energie regenerabile.