Materialul creat de cercetătorii MIT folosește până la 60-90% din materialul de bază, cel mai mare procent realizat până acum pentru un compozit bazat pe celuloză.

Specialiștii de la MIT au descoperit că un compozit bazat pe celuloză este mai puternic și mai rezistent decât anumite tipuri de oase sau decât aluminiul tipic. Materialul are microstructuri de tip „brick and mortar” care imită moluștele. Materialul bazat pe nanocristale de celuloza poate fi printat 3D, dar și prin metode tradiționale.

În plus, cercetătorii de la MIT au pus compozitul sub forma unui dinte pentru a putea arăta că în viitor se vor putea crea implanturi dentare bazate pe celuloză. De asemenea, orice produs din plastic ar putea fi înlocuit de acest compozit pe bază de celuloză care poate fi și mai rezistent.

„Creând compoziti de celuloză putem să introducem caracteristici ale materialelor bazate pe polimieri pe care nu am putut să le folosim anterior. Dacă am putea înlocui plasticul bazat pe materie primă petrolieră cu celuloză din natură, ar fi un impact pozitiv asupra planetei”, a spus John Hart, profesor de inginerie mecanică la MIT.

În fiecare an mai mult de 10 miliarde de tone de celuloză sunt sintetizate din lemn sau frunze. Majoritatea cantității este folosită pentru a produce textile sau hârtie, iar o porțiune mică este procesată în pudră pentru a fi folosită în industria cosmetică și cea alimentară.

Cristalele de celuloză ar putea fi folosită în materiale pe bază de polimeri, iar cercetătorii au inclus cantități limitate în astfel de produse, dar cercetarea continuă.

„Am deconstruit lemnul și l-am reconstruit. Am luat cele mai bune componente ale acestuia, cum ar fi nanocristalele de celuloză, și le-am transformat într-un material compozit puternic”, au mai spus cercetătorii MIT.

Echipa de profesori și cercetători a testat rezistența la crăpături și au descoperit că acest compozit pe bază de celuloză ajută la reducerea microcrăpăturilor din materiale. Aceasta aduce avantaje față de materialele bazate pe plastic și metal.