Însă aceste rezultate se anulează treptat, odată cu ridicarea restricțiilor și revenirea la normalitate, iar emisiile de dioxid de carbon se preconizează că vor reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei.

Pe măsură ce tot mai mulți angajați se întorc la birou - chiar și într-un mediu hibrid - emisiile de carbon ale clădirilor și campusurilor au devenit un punct de interes.

Se estimează că imobilele generează 40% din emisiile globale de carbon, în timp ce funcționarea clădirilor este responsabilă pentru 28% din emisii.

Dacă se urmărește ca societatea să ajungă la un nivel net-zero până în 2050 - sau chiar înainte, transformarea clădirilor și a campusurilor în spații mai ecologice și mai puțin poluante trebuie să devină un obiectiv prioritar.

Menținerea rețelelor în funcțiune în permanență și asigurarea stabilității lor consumă o cantitate semnificativă de energie electrică.

O clădire de birouri cu 2.000 de utilizatori, care utilizează toți o rețea tradițională, va consuma până la 83.000 kW/h de energie electrică pe an. Dacă această energie nu provine din surse regenerabile, devine un mare emițător de carbon.

Consumul de energie al rețelelor tradiționale va crește doar dacă nu se vor face schimbări majore în arhitectura și tehnologia rețelelor. Asta pentru că ne îndreptăm spre o eră în care totul este conectat.

IDC preconizează că, până în 2025, peste 14 miliarde de terminale non-IoT și 41 de miliarde de terminale IoT vor fi conectate. Acest val de conectivitate va accelera extinderea rețelelor din campusuri, va duce la creșterea costurilor de implementare a rețelei, a costurilor de operare și întreținere (O&M) și va determina creșterea consumului de energie.

Cum reușește rețeaua inteligentă a campusului să devină ecologică

Rețeaua inteligentă de campus cu emisii reduse de dioxid de carbon de la Huawei depășește problemele arhitecturilor de rețea tradiționale în mai multe moduri inovatoare. În primul rând, rețeaua este simplificată de la trei straturi la două, ceea ce reduce numărul de noduri gestionate cu 80%.

Rețeaua inteligentă permite, de asemenea, utilizarea unui singur cablu pentru mai multe terminale - înlocuind vechiul model cu un cablu pentru fiecare terminal - ceea ce reduce cantitatea de cablare a rețelei cu peste 75%.

De asemenea, utilizează un comutator central pentru a extinde în mod flexibil porturile pe baza unităților de rack (RU) și suportă accesul unificat pentru până la 3.000 de terminale.

La nivelul desktop-urilor, pot fi implementate unități rack din seria CloudEngine 55731-L-RU. Astfel, se elimină cablarea de la comutatorul de acces din cutia sau camera ELV până la terminale; de exemplu, o unitate RU cu patru porturi scade numărul de cabluri necesare de la patru la unul singur, ușurând la rândul său volumul de muncă de cablare cu 75 % sau cu până la 87,5 % atunci când se utilizează o unitate rack cu opt porturi.

Această soluție permite atingerea visului de a avea un singur dispozitiv de acces pentru întreaga clădire.

De asemenea, dispozitivele sunt de tip plug and play, fără configurație și fără administrare, îndeplinind scopul "o rețea ca un singur dispozitiv".

Economii de costuri și economii administrative

Rețeaua cu emisii reduse de dioxid de carbon utilizează unități de rack fără ventilatoare cu cipuri cu consum redus de energie. Fiecare RU consumă mai puțin de 7 W de energie, iar consumul mediu de energie al unui singur port este mai mic de 1 W. Acest lucru înseamnă că rezoluția utilizează cu aproximativ 30 % mai puțină energie decât media din industrie.

Un campus de birouri cu 2 000 de utilizatori ar putea, prin urmare, să obțină costuri de investiție cu 38% mai mici, inclusiv costurile de achiziție și implementare a dispozitivelor, cablurilor și tablourilor.

Aceeași rețea ar obține, de asemenea, o reducere de 30 % a cheltuielilor de energie electrică pentru întreaga rețea, economisind 25 193 kW/h pe an, ceea ce echivalează cu reducerea utilizării a 101 000 de tone de cărbune standard sau cu plantarea a 1395 de copaci noi.

Studiu de caz: campusul inteligent de la Universitatea Hunan

Universitatea Hunan (HNU) a dorit să creeze o rețea eficientă, curată și ecologică în toate campusurile sale și să ofere o experiență wireless îmbunătățită pentru studenții, personalul și cadrele didactice.

Obiectivul HNU a fost de a obține o acoperire cu semnal wireless de 100% pentru clădirile din cadrul domeniului de construcție, folosind cea mai recentă tehnologie Wi-Fi 6. Se dorea o latență de roaming scăzută (mai puțin de 30 ms), precum și o pierdere medie scăzută de module și o viteză de rețea de 100 Mbit/s pentru utilizatorii individuali.

Atingerea acestui obiectiv de viteză ar însemna că utilizatorii pot descărca fișiere de mari dimensiuni, precum și utiliza instrumente de videoconferință și de productivitate.

Soluția a constat în utilizarea de cabluri hibride și Wi-Fi 6 pentru a respecta cerințele de mediu și de conectivitate. Totodată, și-a simplificat arhitectura tradițională de rețea cu trei straturi și a implementat tehnologia PoE optico-electrică exclusivă Huawei. Această tehnologie permite accesul în bandă largă de 10Gbit/s și alimentarea cu energie PoE pe o distanță de 300 m printr-un singur cablu hibrid.

De asemenea, a fost eliminată necesitatea alimentării locale de la rețea, în timp ce Wi-Fi 6 satisface toate nevoile de acoperire în interior și exterior ale HNU. În cele din urmă, consumul de energie al rețelei a fost redus cu aproximativ 30% datorită designului eficient al unității rack fără ventilator.