Euronews.green scrie că există o șansă de 80% ca limita de 1.5 grade Celsius să fie încălcată în următorii cinci ani, respectiv de 86% ca în următoarea jumătate de deceniu să depășim temperaturile record din 2023.

Secretarul general adjunct al OMM Ko Barrett a declarat că „trebuie să acționăm rapid pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră sau vom plăti un preț tot mai mare măsurat în trilioane de dolari în ce privește costurile economice, milioane de vieți afectate de schimbările climatice și chiar daune mari provocate naturii și ecosistemelor.”

Experții din cadrul OMM spun că, deși o creștere atât de mare a temperaturilor ar avea efecte negative pe termen scurt, ele nu ar trebui să pună în pericol obiectivele climatice pe termen lung.

Secretarul-General al ONU António Guterres a declarat că „vestea bună este că putem controla acest lucru. Lupta de a limita creșterea temperaturilor la 1.5 grade Celsius va fi câștigată sau pierdută la jumătatea acestui deceniu sub privirile liderilor de astăzi.”

Tot el îndeamnă marile economii ale planetei care fac parte din Grupul celor 20 de state (G20) să preia conducerea în ce privește transformarea climatică începând cu luna viitoare, atunci când va avea loc un summit în Brazilia. „Nu putem accepta un viitor în care cei bogați sunt protejați de o bulă răcoroasă, în vreme ce restul omenirii fierbe în locuri neprimitoare”, adaugă Guterres.

Pentru a menține viabilă ținta de 1.5 grade Celsius, trebuie să reducem amprenta de carbon cu 9% pe an până în 2030.