Ce este Green Deal - Pactul Verde European

Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră, față de nivelurile din 1990.

Green Deal, Pactul Verde European, este o strategie pe termen lung, ce a fost votată în luna decembrie 2019, al cărei scop este de a asigura atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon în Europa până în anul 2050.

Pactul Verde European - Green Deal - obiective

Pactul Verde European are potențialul de a transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Principalele obiective ale Pactului Ecologic European – Green Deal sunt:

  • să ajungem la nivelul Uniunii Europene, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră,

  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor,

  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsat în urmă.

Ce buget este alocat pentru Green Deal

În 2019, la momentul prezentării Pactului Verde European, Comisia Europeană estima că îndeplinirea obiectivelor din Green Deal va necesita investiții semnificative. Astfel, la acel moment, atingerea obiectivelor pentru 2030 privind clima și energia va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5 % din PIB-ul din 2018.

UE a introdus Mecanismul pentru o tranziție justă pentru a oferi sprijin financiar și tehnic regiunilor care sunt cel mai mult afectate de trecerea la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Acest mecanism va contribui la mobilizarea a cel puțin 65-75 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în sprijinul:

  • oamenilor și comunităților – facilitând oportunitățile de angajare și recalificarea, îmbunătățind eficiența energetică a locuințelor și combătând sărăcia energetică

  • întreprinderilor – făcând în așa fel încât tranziția către o tehnologie cu emisii reduse de dioxid de carbon să devină atractivă pentru investiții, furnizând sprijin financiar pentru cercetare și inovare și investind în acestea

  • statelor membre și regiunilor – investind în noi locuri de muncă verzi, transport public durabil, conectivitate digitală și o infrastructură pentru energia curată

Cu un buget total de 17,5 miliarde de euro, Fondul pentru o tranziție justă este primul pilon al mecanismului, iar la 7 iunie 2021, Consiliul a adoptat Regulamentul de instituire a fondului.

Fondul oferă sprijin adaptat în vederea reducerii costurilor sociale și economice generate de tranziția verde pentru regiunile dependente de combustibili fosili și pentru industriile cu niveluri ridicate de emisii.

Așa cum menționează oficialii Comisiei Europene, Green Deal este este o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocărilor legate de climă și de mediu în oportunități în toate domeniile de politică și prin garantarea unei tranziții care să fie echitabilă pentru toți și favorabilă incluziunii tuturor.

Green Deal, măsuri în toate sectoarele economice

Acțiunile cuprinse în Green Deal sunt menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea.

Acest Pact Verde European prezintă investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile și explică modul în care se va asigura o tranziție justă și favorabilă incluziunii.

Pactul Verde European acoperă toate sectoarele economiei, acțiunile cuprinse în acesta axându-se pe domenii precum transporturi, energie, agricultură, mediu și oceane, climă, industrie, cercetare și inovare.

Ce inițiative sunt cuprinse în Green Deal - Pactul Verde European

Pachetul legislativ Pregătiți pentru 55 este un set de propuneri care urmărește transpunerea în în legislație a obiectivelor European Green Deal.

Pachetul este un set de propuneri de revizuire a legislației privind clima, energia și transporturile și de punere în aplicare a unor noi inițiative legislative pentru a alinia legislația UE la obiectivele UE în materie de climă.

Acesta include:

  • o revizuire a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), inclusiv extinderea acestuia la transportul maritim și o revizuire a normelor privind emisiile generate de aviație, precum și instituirea unui sistem separat de comercializare a certificatelor de emisii pentru transportul rutier și clădiri

  • o revizuire a Regulamentului privind partajarea eforturilor în ceea ce privește obiectivele de reducere ale statelor membre în sectoarele din afara EU ETS

  • o revizuire a Regulamentului LULUCF privind includerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a absorbțiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură

  • o modificare a Regulamentului de stabilire a standardelor privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și camionete

  • o revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile

  • o reformare a Directivei privind eficiența energetică

  • o revizuire a Directivei privind impozitarea energiei

  • un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon

  • o revizuire a Directivei privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi

  • inițiativa ReFuelEU în domeniul aviației pentru combustibili de aviație derivați din surse regenerabile

  • inițiativa FuelEU în domeniul maritim pentru un spațiu maritim european verde

  • un fond social pentru climă

  • o revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor

  • reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic

  • o revizuire a celui de al treilea pachet privind energia pentru gaze

Pactul Verde European - proiecte

Potrivit Green Deal – Pactul Verde European și angajamentului luat de statele membre ale Uniunii Europene, vor fi create oportunități pentru crearea de locuri de muncă și stimularea creșterii economii, reducerea dependenței de energie din surse externe, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Iată o serie de proiecte Green Deal pe care UE și le-a asumat, precum și angajamentele îndeplinite pe care Comisia Europeană le prezenta în vara lui 2021.

Transporturi – mobilitate mai verde

Potrivit obiectivelor Comisiei Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, acestea ar trebui reduse cu 55% până în 2030, în cazul autoturismelor, și cu 50% în cazul camionetelor, la nivelul lui 2035 urmând să fie zero emisii generate de autoturismele noi.

Climă - Strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice

În iunie 2021, miniștrii mediului din UE au aprobat concluzii prin care se sprijină noua Strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice. Strategia prezintă o viziune pe termen lung pentru ca UE să devină o societate rezilientă la schimbările climatice și pe deplin adaptată la efectele inevitabile ale schimbărilor climatice până în 2050.

Printre măsurile prevăzute în strategie se numără:

  • o mai bună colectare și partajare a datelor pentru a îmbunătăți accesul la cunoștințe și schimbul de cunoștințe privind impactul schimbărilor climatice,
  • soluții bazate pe natură, pentru a contribui la consolidarea rezilienței la schimbările climatice și la protejarea ecosistemelor,
  • integrarea adaptării în politicile macrobugetare.

Green Deal agricultură - strategia ”De la fermă la consumator”

Strategia Comisiei ”De la fermă la consumator”, cuprinsă în Green Deal pentru agricultură urmărește să contribuie la realizarea de către UE a neutralității climatice până în 2050, prin reorientarea actualului sistem alimentar al UE către un model durabil.

În plus față de securitatea și siguranța alimentară, strategia are următoarele obiective principale:

  • asigurarea unei oferte de produse alimentare suficiente, accesibile ca preț și nutritive în limitele planetare
  • sprijinirea unei producții alimentare durabile
  • promovarea unui consum alimentar și a unor diete sănătoase mai durabile

Industrie: oportunitatea pentru tehnologii curate

În documentul Comisiei Europene se estimează că 35 de milioane de clădiri ar putea fi renovate până în 2030 și ar putea fi create 160.000 de posturi suplimentare verzi în sectorul construcției în următorii 8 ani.

Totodată, renovarea locuințelor și a clădirilor va aduce economii de energie, ar urma să protejeze cetățenii Uniunii împotriva temperaturilor extreme (prea cald sau prea frig) și va rezolva problema sărăciei energetice.

Comisia Europeană să angaja să pună la dispoziție o finanțare în valoare de 72,2 miliarde euro până la finalul lui 2026 pentru renovarea clădirilor, accesul la o mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute sau chiar la sprijin pentru venituri.

Green Deal: energie curată, accesibilă ca preț și sigură

Întrucât 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provin din utilizarea și producția de energie, decarbonizarea sectorului energetic este un pas crucial către o UE neutră din punct de vedere climatic.

UE lucrează la mai multe niveluri pentru atingerea acestor obiective:

  • sprijinirea dezvoltării și a adoptării unor surse de energie mai curate, cum ar fi energia din surse regenerabile offshore și hidrogenul
  • promovarea integrării sistemelor energetice în întreaga UE
  • dezvoltarea infrastructurii energetice interconectate prin coridoarele energetice ale UE
  • revizuirea legislației actuale privind eficiența energetică și energia din surse regenerabile, inclusiv a obiectivelor acestora pentru 2030

Pentru a ne putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, este nevoie ca energia din surse regenerabile să aibă o pondere mai mare în mixul energetic.

Astfel, în cadrul Green Deal, Comisia Europeană a propus o țintă de 40% pentru găsirea de surse de energie din resurse regenerabile până în 2030.

Mediu: refacerea pădurilor, obiectiv pentru Pactul Verde European

Strategia UE pentru păduri pentru 2030, prezentată de Comisie în iulie 2021, se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea și constituie o parte esențială a eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030.

Măsurile propuse includ:

  • promovarea gestionării durabile a pădurilor,
  • acordarea de stimulente financiare proprietarilor și administratorilor de păduri pentru a adopta practici ecologice,
  • sporirea dimensiunii și a biodiversității pădurilor, inclusiv prin plantarea a 3 miliarde de arbori noi până în 2030.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, refacerea naturii și a biodiversității oferă o soluție rapidă și ieftină pentru absorbția și stocarea carbonului. Astfel, în cadrul Green Deal, Comisia propune refacerea pădurilor, a solurilor, a zonelor umede și a turbăriilor din Europa, venind și cu o serie de obiective pentru eliminarea naturală a dioxidului dee carbon: vechiul obiectiv – 225 de megatone, cantitatea de dioxid de carbon eliminată - 268 megatone, noul obiectiv – 310 megatone.

Green Deal România - pașii făcuți de țara noastră

În ceea ce privește Green Deal România și pașii făcuți de țara noastră pe piața energiei în contextul Pactului Verde European, conform unui raport EY din 2021, țara noastră a atins în 2020 obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile.

Noul obiectiv pentru 2030 stabilit de guvernul român este de 30.7%, un obiectiv realizabil prin adăugarea a 7 GW în capacitate regenerabilă.

În ceea ce privește consumul de energie, în 2019, puțin peste 24% din consumul de energie provine din surse regenerabile de energie, plasând țara noastră pe locul 10 în UE și peste nivelul mediu al Uniunii.

Potrivit aceluiași raport, în 2020, producția de energie electrică din România provenea din 12.4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice, în timp ce 27,6% din producția de energie electrică provenea din hidroenergie.

Producția de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) a reprezentat 16% din totalul energiei produse în România.

În același timp, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu peste 50% față de nivelurile din 1990 datorită unei reduceri semnificative a cererii de energie și a activității industriale, creșterii eficienței energetice și conformării treptate la standarde de mediu mai restrictive.

Totodată, odată cu adoptarea Pactului Verde European, statele membre ale Uniunii Europene (UE) și-au asumat în mod unanim implementarea unor politici în domenii precum climă, energie, transporturi și fiscalitate cu scopul de a reduce, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelul din 1990 și de a elimina în totalitate aceste emisii până în 2050.

Potrivit unui raport Deloitte, programele pe care România le va derula în perioada 2021-2027, fie că vorbim de programele operaționale în curs de elaborare sau de investițiile programate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sunt construite pe pilonul de sustenabilitate și tranziție verde și pun accentul pe componenta de cercetare-dezvoltare-inovare pentru dezvoltarea noilor tehnologii, a materialelor și a proceselor necesare pentru atingerea acestor obiective.

Ce știu companiile din UE despre Green Deal - Pactul Verde European

Compania de consulanță PwC a dat recent publicității raportul European Green Deal Survey 2021. Potrivit acestuia, mai puțin de jumătate dintre companiile care activează în Uniunea Europeană spun că sunt familiarizate cu Pactul Verde european (Green Deal). În același timp, doar 49% au arătat că sunt pregătite pentru măsurile pe care acesta le implică.

Lipsa de competențe și procese organizaționale sunt cele mai mari provocări percepute de companii care fac dificilă înțelegerea tuturor implicațiilor Green Deal, respectiv pentru a cuantifica costurile taxelor, pentru a beneficia de stimulentele disponibile și pentru a maximiza oportunitățile care decurg din tranziția către economii mai durabile.

Mai multe detalii despre raportul PwC puteți afla aici.