Conform ARPA-E, citată de The Next Web, dacă am folosi 0.1% din energia Pământului am putea alimenta toată populația planetei pentru 20 de milioane de ani. Energia geotermală este stabilă, poate fi refolosită și nu generează gaze de seră. Iar dacă vrem să o vedem în acțiune, putem să luăm exemplul Islandei.

De asemenea, energia geotermală are o amprentă redusă asupra suprafeței Pământului, în comparație cu energia solară sau cea eoliană, unde trebuie montate adevărate ferme. The Next Web a discutat cu mai mulți experți în energie geotermală de la TNO Institute din Olanda despre soluțiile tehnologice care ar putea duce la exploatarea energiei geotermale fără să fie nevoie de o situație geografică la fel de favorabilă precum cea pe care o are Islanda, de exemplu.

Energia geotermală tradițională

Extragerea și folosirea tradițională a energiei geotermale poate fi văzută în acțiune în Islanda, Noua Zeelandă sau Indonezia. Folosesc surse cu temperaturi foarte ridicate prin care energia este transportată pentru încălzire. Dar sunt și alte variante.

Mai există o tehnică numită Enhanced Geothermal Systems sau EGS. Practic, această tehnică nu are nevoie de izvoarele tradiționale de energie termală. Practic, această strategie creează izvoare artificiale prin săparea unor puțuri foarte adânci, pomparea fluidelor reci în suprafața pământului și extragerea fluidelor fierbinți din adâncurile planetei pentru a genera electricitate și căldură.

Provocările acestor tehnici

Cu toate acestea, fiecare soluție nouă are și provocările ei. Una dintre acestea ar fi faptul că trebuie să găsești un loc potrivit pentru a face un astfel de izvor artificial.

În al doilea rând, pentru a săpa la o adâncime atât de mare, acolo unde apa e fierbinte, trebuie să cheltuiești sume importante de bani în investiții. De asemenea, și echipamentele se uzează în timp, iar izvorul trebuie stabilizat pentru a nu se strica.

În al treilea rând, odată ce ai făcut un izvor artificial energia trebuie utilizată, ceea ce necesită o infrastructură construită în jurul acesteia. În mod normal energia geotermală este extrasă prin pomparea apei reci în pământ și scoaterea apei fierbinți care se transformă în electricitate sau sursă de căldură.

Astfel de tehnici sunt folosite deja în anumite zone din Olanda, Franța și Germania. Practic, se folosesc izvoare care nu sunt foarte late prin care apa poate fi pompată cu presiune și folosită ulterior în agricultură sau pentru încălzirea caselor. În 2020, Olanda a extras peste 6 petajuli de căldură din izvoare geotermale de tip EGS, suficientă pentru încălzirea a 120.000 de case pe an.

Guvernul Țărilor de Jos speră să extindă capacitatea cu cel puțin un sfert până în 2050, dar asta ar însemna să crească și numărul de izvoare pe care să le sape.

O altă soluție poate fi cea folosită de compania slovacă GA Drilling, prin care se folosește plasma pentru a vaporiza roca până în adâncurile pământului. Tehnica ar putea, teoretic, să fie utilizată pentru izvoare de până la 10 kilometri adâncime, acolo unde temperatura pământului e foarte mare, iar primele teste vor începe într-o mină din Finlanda anul acesta.

Radial Drilling, o companie din Olanda, a dezvoltat o tehnică prin care poate pompa jeturi de înaltă presiune prin care poate extrage căldura aflată la 100 de metri în scoarța pământului.

De asemenea, o companie numită Quaise, creată la MIT, a anunțat că poate extrage energie de la 20 de kilometri adâncime. Temperaturile fluidelor extrase sunt undeva în jur de 500 de grade Celsius.

Un alt exemplu este startup-ul canadian Eavor, care a dezvoltat un fel de radiator subteran pentru a extrage căldură. Sistemul lor sapă până la o adâncime de 3 kilometri, iar apoi fac găuri verticale de câțiva kilometri și iese la suprafață. Practic un radiator săpat sub pământ.

De altfel, companii mari precum BP și Chevron au folosit uneltele lor de investiție pentru a finanța Eavor, planificând să crească investițiile în zone de energie alternative.

În acest moment în Europa, 50% din energia rezidențială se consumă pe încălzire. Conform datelor din piață, energia geotermală ar putea contribui între 4 și 12,5% la nevoile de energie.

Un raport din 2020 al Comisiei Europene a spus că „folosind tehnologia de azi, 25% din populația Europei ar putea avea încălzire geotermală”